Ivanu Navoju je brez strokovne pomoči in farmacevtskih izdelkov uspelo shujšati za 141 kilogramov. Foto: Goran Rovan
Ivanu Navoju je brez strokovne pomoči in farmacevtskih izdelkov uspelo shujšati za 141 kilogramov. Foto: Goran Rovan
Preden se je lotil drastičnega hujšanja, je tehtal že več kot 240 kilogramov. Foto: Goran Rovan
Shujšati mu je uspelo predvsem z intenzivnim plavanjem in zdravim prehranjevanjem. Foto: Goran Rovan
Da mu je uspelo, je "kriva" tudi hčerka Suzana, ki jo je odpeljal pred oltar. Ob tem pa je izdal tudi knjigo z naslovom "Stopiti v lastne hlače". Foto: Goran Rovan
Težak je bil 240 kg. Zdaj jih ima 100.

Danes še ne 57-letni Ivan Navoj iz Podbočja je v dveh letih, brez zdravniških diet in kirurških posegov shujšal za skorajda nepredstavljivih 141 kilogramov. Predtem jih je imel že več kot 240, kar je njemu, njegovi družini in prijateljem povzročalo precej težav. Bil je povsem odvisen od drugih, vsak premik je bil zanj misija nemogoče, povišal se mu je sladkor v krvi, holesterol, rane se mu niso več celile, stalno je bil utrujen in seveda tudi lačen.

In potem, ko je spoznal, kam vse to vodi, se je s svojo trmo in na povsem samosvoj način nadvse uspešno lotil hujšanja. In uspelo mu je brez farmacevtskih in drugih pripomočkov ekstremno shujšatim, in to zgolj v dveh letih. Ker je bilo zanj gibanje veliko težava, se je odločil za plavanje, saj mu je to omogočilo, da ni nosil bremena svoje lastne teže. Najprej si je izbral bazen v termah Paradiso v Dobovi, in to predvsem zato, ker je bilo do njega najmanj arhitektonskih ovir, ker je bil blizu vhoda in ker voda v njem ni toliko klorirana kot drugod. V bazenu ga je voda tudi varovala pred padci in poškodbami, tako je v njem preživel kar dve leti, vsak dan v vročini, mrazu, snegu in dežju. Pravi, da je verjetno preplaval več kot tri tisoč kilometrov, tako da je postopoma izčrpaval svoje telo in topil svoje maščobe. O svoji odločitvi pa pove: "Plavanje je bilo zame edina rešitev, da se znebim odvečnih kilogramov. Seveda je bilo najtežje sprejeti to odločitev in narediti prvi korak. To ni bilo enostavno, odločal sem se namreč med življenjem in smrtjo. Tako sem z intenzivnim plavanjem uspel dodobra staliti odvečne maščobe, ki so se na meni nabirale vrsto let. Plaval sem vsak dan, najmanj štiri ure, moj rekord pa je osem ur in pol neprekinjenega plavanja. Tako je v bazenu ostalo kar 140 kilogramov mojih maščob, če se malo pošalim."

Seveda je moral Ivan, ki se je zaradi težav s preveliko težo predčasno upokojil, povsem spremeniti način življenja in prehranjevanja. Danes se spet sam vozi v avtomobilu in ni več odvisen od drugih, znebil pa se je tudi zdravstvenih težav. To mu je uspelo tudi zato, ker je svoji hčerki Suzani obljubil, da jo bo pripeljal pred oltar. Obljubo je jeseni tudi izpolnil. Z 240 kilogrami tega seveda ni bil sposoben, svoj cilj doseči dvomestno številko na tehtnici pa je dosegel z neomajno voljo in trmo. Ivan je prepričan, da mu je pri tem pomagala tudi prehrana. To je seveda zelo omejil, začel je uživati lokalno pridelano in zdravo hrano, jedel je večkrat in se ni držal nobenih napotkov in diet, zavračal pa je tudi vse farmacevtske izdelke, saj je želel ozdraveti in zdravo shujšati. Seveda je obiskoval tudi zdravnike, ki niso mogli verjeti, kako izginjajo kilogrami in se mu izboljšuje zdravstveno stanje. Zakaj se je odločil za hujšanje in kako mu je vse to uspelo, pa je zapisal v knjigi, ki jo je izdal v samozaložbi in naslovil Stopiti v lastne hlače. V njej ne manjka zanimivih zgodb in hudomušnih anekdot, fotografij in zgovornih karikatur. Seveda pa tudi pričevanj njegovih prijateljev, med katerimi so le redki verjeli, da mu bo to resnično uspelo. Med njimi je bil tudi njegov krojač in modni kreator Franc Turnšek iz Celja, ki se nekako čuti krivega, da mu je s svojim delom celo pomagal pri pridobivanju kilogramov, saj mu je vedno znova šival oblačila - vedno večja, seveda. Franc o tem pove: "Lahko rečem, da sem tudi jaz nekakšen krivec, da je nabral toliko kilogramov, za katere pa niti sam ni vedel. Seveda pa je moj krojaški meter to vestno beležil, saj sem mu moral izdelovati oblačila, ki so se v bistvu širila z njim. Sam seveda nisem verjel, da mu bo uspelo shujšati. To odkrito priznam, saj se je predtem že nekajkrat odločil, da bo shujšal in tudi je po nekaj deset kilogramov, a jih je potem še več dobil zraven."

Ivan je danes odločen, da bo zdravo živel tudi naprej. Svoje izkušnje pa je pripravljen deliti tudi z drugimi, ki se podajajo na podobno pot. Sporoča jim: "Treba se je odločiti, verjeti vase in vztrajati do cilja ter si potem postaviti nove cilje. Moč je v nas samih, v vsakem izmed nas. To je nikoli dokončana pot, a jo je vredno prehoditi." Ustanovil je tudi "Društvo zdrava prehrana, kultura, zabava" s pomočjo katerega namerava propagirati zdrav način življenja in tako ljudem, ki imajo podobne težave, kot jih je imel on, pomagati, da se osvobodijo in ponovno zdravo zaživijo.

Goran Rovan, TV Slovenija

Težak je bil 240 kg. Zdaj jih ima 100.