Srbska narodna skupnost na območju Bele krajine živi že več kot 400 let. Foto: MMC RTV SLO
Srbska narodna skupnost na območju Bele krajine živi že več kot 400 let. Foto: MMC RTV SLO

Srbska narodna skupnost na območju Bele krajine živi že več kot 400 let. Tu zdaj živi še okrog 400 avtohtonih Srbov, njihovo število pa se zaradi asimilacije in razseljevanja zmanjšuje. "Ugaša jezik, ugaša kultura, ugašajo vse te stvari, ampak neki ostanki še so in to se mi zdi zelo pomembno zaradi tega, da je ta multikulturalnost v Sloveniji pravzaprav še živa," pripoveduje dramski režiser Dušan Jovanović.

Prav zato je ohranjanje kulturnih spomenikov še toliko pomembnejše, mednje pa sodi tudi pravkar obnovljena 160 let stara cerkev in je ena izmed dveh pravoslavnih cerkva na tem območju, je povedal Nikola Damjanić iz odbora za obnovo cerkve. Za domačine pa je to tudi prostor, kjer lahko ohranjajo materni jezik in svojo kulturo.

Obnova strehe in fasade na cerkvi v Miličih je stala dobrih 60 tisoč evrov. Del sredstev je prispevala tudi črnomaljska občina. Večji del sredstev pa so zbrali na donatorski večerji na začetku meseca v Ljubljani, kjer so z dobrodelnim nakupom slik pri obnovi pomagali tudi vidni umetniki, gospodarstveniki in športniki, med drugim tudi Goran Dragić in Rašo Nesterović.

V Beli Krajini obnovili pravoslavno cerkev
V Beli Krajini obnovili pravoslavno cerkev