Dario in Katja sta predstavil tudi nekaj veščin, ki jih zna njuna Lajka. Foto: Goran Rovan
Dario in Katja sta predstavil tudi nekaj veščin, ki jih zna njuna Lajka. Foto: Goran Rovan
Na prireditvi Za živali so brezdomnim živalim skušali poiskati posvojitelje. Foto: Goran Rovan
Zbrano hrano so namenili Zavetišču za male živali Brežice in drugim društvom, ki skrbijo za uboge živali. Foto: Goran Rovan

v brežiškem gradu pripravilo dobrodelno prireditev z nazivom Skupaj za živali. Na njej so se predstavila nekatera društva, ki skrbijo za živali iz Slovenije. Zbirali so tudi hrano za brezdomne živali v brežiškem zavetišču.

Lani je tovrstno prireditev prvič organiziralo Društvo za zaščito živali Posavje. Letos pa je organizacijo prevzelo novoustanovljeno Društvo PoPasje, ki ga vodita Marko Stojanovič in Dona Gomilšek. Dobrodelna prireditev Skupaj za živali je tudi letos potekala na dvorišču brežiškega gradu, ki sodi pod okrilje Posavskega muzeja. Tudi letos niso pobirali vstopnine, zato so obiskovalce pozvali, naj prinesejo zgolj kakšno konzervo hrane za živali ali pa prispevajo kakšen prostovoljni prispevek za društvo, ki ga bodo namenili za živali, ki so trpinčene, zavržene, izgubljene ali so se iz kakšnega drugega vzroka znašle v zavetišču za živali.

Na prireditvi so se poleg organizatorja Društva PoPasje predstavili še Društvo za zaščito živali Posavje, Zavetišče za male živali Brežice, ki deluje pri Veterinarski bolnici Brežice, Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka iz Ljubljane, Društva za zaščito živali Maribor, Animal Angels Slovenija iz Trebnjega, Zadnje upanje, zavod za pomoč ljudem in živalim v stiski, Pasja pekarna Tačka iz Sevnice, Društvo Marengo iz Izvira, ki izvaja terapije s pomočjo konj, in Kinološko društvo IZAR iz Brežic, ki se ukvarja z iskanjem, zaščito in reševanjem. Slednje je tudi nazorno predstavilo svojo dejavnost.

Osrednji dogodek letošnje prireditve je bila revija brezdomnih živali iz vse Slovenije. Na njej so predstavili nekaj psov in jih želeli tudi na tak način približati potencialnim posvojiteljem. Te pse so prostovoljci iz brežiškega zavetišča in iz drugih društev pripeljali na povodcih, ki so jih ob Svetovnem dnevu živali izdelali mladi na izobraževalni delavnici Mladinskega centra Brežice, na kateri so izdelovali še pasje igrače. Vse te izdelke so prodajali na prireditvi. Za predstavljene pse je bilo kar nekaj zanimanja, organizatorji pa upajo, da bodo tako lažje in hitreje našli varen dom. Najbolj simpatičnim je žirija podelila nekaj simpatičnih nazivov.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi številne živalske motive na poslikavah v Viteški dvorani Posavskega muzeja, trike ki jih je izvajala mešanka Lajka, med prireditvijo pa so prodajali tudi srečke za srečelov. Celotni izkupiček prireditve bo v celoti namenjen oskrbi brezdomnih živali Društva za zaščito živali Posavje ter začasnikom Društva PoPasje. Zbrano hrano so podarili Zavetišču za male živali Brežice ter vsem društvom za zaščito živali, ki so se udeležila dogodka.

Za MMC Goran Rovan