Foto: Luka Lukič
Foto: Luka Lukič

Zato Mestno občino Ljubljana (MOL) pozivajo, da sprejme takšne ukrepe, ki bodo onemogočili potencialno širjenje novega koronavirusa, kljub temu pa bodo ljudem omogočili dostop do tekoče in pitne vode ter osnovne higienske kozmetike.

V Zvezi nevladnih organizacij na področju drog in zasvojenosti in Društvu zveze izvajalcev na področju brezdomstva in socialno ranljivih skupin so ljubljansko občino pozivali k intenzivnemu sodelovanju v epidemiji novega koronavirusa na področju programov brezdomstva in zasvojenosti.

Ker je to ogrožena skupina ljudi, ki nima možnosti domače karantene, pa tudi ustrezne oskrbe v primeru bolezni, obenem pa je ustrezen odziv potreben tudi z vidika preprečevanja širjenja virusa v javnosti, so MOL pozvali k čim hitrejšemu ukrepanju. Poziv so v vednost poslali tudi ministrstvu za zdravje, ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) območne enote Ljubljana in in Civilni zaščiti RS.

Med najranljivejšimi že v običajnih razmerah

Zveza in društvo sta v sporočilu za javnost opozorila, da uporabniki in uporabnice njihovih socialnovarstvenih programov spadajo med najranljivejšo populacijo že v običajnih družbenih razmerah, kaj šele v izrednih razmerah. To je populacija, v kateri je veliko posameznikov s kroničnimi obolenji, med brezdomnimi je veliko starostnikov, v splošnem pa gre za ljudi, med katerimi mnogi nimajo varnega doma.

Med drugim je po njihovem mnenju nedopustno, da so zaprli vse javne sanitarije, prav tako pa so predlagali, naj občina nemudoma skliče koordinacijsko skupino, ki naj jo sestavljajo člani občine, civilne zaščite, policije, nevladnih organizacij in zdravstvenega strokovnega kadra. Pozvali so še, naj jim občina omogoči dodatne primerne prostore, ki bodo na voljo ob morebitni potrebni izolaciji in razbremenitvi zavetišč, ter naj za brezdomne ljudi uredi nastanitvene kapacitete, kjer bodo lahko ljudje nastanjeni 24 ur na dan, ne samo čez noč.

Namesto turistom dom vsem, ki ga potrebujejo

V tem času naj država in lokalne skupnosti pozovejo, naj se prazna stanovanja, ki se turistom oddajajo prek različnih spletnih platform, namenijo vsem, ki trenutno potrebujejo dom, so še navedli v zvezi in društvu.

V Sloveniji je bilo danes do 14. ure potrjenih 253 okužb z novim koronavirusom. Država je sprejela številne ukrepe za zajezitev virusa, javno življenje je ohromljeno.