Na okrogli mizi v Grosuplju je sodeloval tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji. Foto:
Na okrogli mizi v Grosuplju je sodeloval tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji. Foto:
"Kadar so Rominje deležne nasilja od partnerja, pokličejo policijo in prijavijo nasilje" pojasnjuje Balažkova.
Zdenka Cerar, predsednica komisije za spremljanje položaja romske skupnosti, in policistka Nataša Brajdič. Foto: Bogdan Miklič

Romske ženske so bile še nekaj let nazaj omejene pri navezovanju stikov in gibanju, strogo vezane na gospodinjstvo in matere številnih otrok, je na okrogli mizi v Grosuplju dejala novomeška romska svetnica in predsednica Zveze Romov za Dolenjsko Dušica Balažek, ki se je pred petimi leti javno opredelila za Rominjo.

"Kadar so Rominje deležne nasilja od partnerja, pokličejo policijo in prijavijo nasilje," pravi Balažkova, ki pristavlja, da tega do nedavnega niso počele. "Danes imajo številne romske ženske na Dolenjskem vozniški izpit, številne so dejavne na političnem področju, vodijo kulturna društva," je še dejala. Ob tem je opozorila, da je vse več primerov, ko se romska partnerja ločita oziroma družina razpade.

Socialna delavka Lili Zupančič, ki se z romskimi otroki v Grosuplju ukvarja že vrsto let, je rekla, da opaža, da se romske ženske čedalje bolj odpirajo v pogovorih in da je vse manj mladoletniških nosečnosti.

Sonja Hudorovac, ki živi v romskem naselju Oaza, enem izmed petih romskih naselij v Grosuplju, nam je pojasnila, da se grosupeljske Rominje vključujejo v različne delavnice, ki potekajo v naseljih, in da so vase zaprte. Milena Tudija, vodja romskega društva Romano veseli iz Novega mesta, pa je na dogodku poudarila, da je ponosna, ker je Rominja in da je v preteklosti več let delovala kot prostovoljka novomeškega Rdečega križa.

Nekdanja generalna državna tožilka Zdenka Cerar, ki danes v Grosupljem vodi komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti, je na okrogli mizi menila, da se romske populacije ne sme getoizirati ter da pozna vsaj dve Rominji, ki sta zelo visoko napredovali, vendar nista želeli izpostaviti svoje narodnostne pripadnosti. "Mislim, da smo v zadnjem letu naredili velik korak naprej. Tudi dve ženski zastopnici romskih naselij smo vključili v našo komisijo. To pomeni korak naprej za romsko populacijo," je prepričana.

Veleposlanik ZDA Joseph A. Mussomeli pa je v izjavi za RTV sporočil, da bi morale biti romske ženske dejavnejše, saj drugače romska skupnost ne bo napredovala. Okrogla miza je bila del projekta grosupeljskega društva Romi gredo naprej, centra za socialno delo Grosuplje in ameriškega veleposlaništva v Ljubljani. Poleg Mussomelija in Cerarjeve sta se je udeležili tudi državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade Tamara Vonta in policistka romske narodnosti Nataša Brajdič.