Tudi novi upokojencev dom ne bo rešil prostorske stiske v Kopru. Za 150 postelj so dobili 190 prošenj, te pa še prihajajo. /Foto:Mateja Brežan Foto:
Tudi novi upokojencev dom ne bo rešil prostorske stiske v Kopru. Za 150 postelj so dobili 190 prošenj, te pa še prihajajo. /Foto:Mateja Brežan Foto:
dom upokojencev olmo - koper
V domu je osem gospodinjskih skupnosti z eno in dvoposteljnimi sobami, veliko kuhinjo z jedilnico ter večnamenskim prostorom. / Foto: Mateja Brežan

Ena med njimi je namenjena stanovalcem z demenco. Teh bo novi dom sprejel približno 15. Za stanovalce bo skrbelo približno 50 zaposlenih. Cene dnevne oskrbnine pa se gibljejo od dobrih 18 evrov navzgor.

Stanovalci, ki so se danes in se še bodo v prihodnjih tednih vselili v novi dom upokojencev v Olmu, so lahko izbirali med eno- in dvoposteljno sobo ter garsonjero s samostojno manjšo kuhinjsko nišo. Živeli bodo v tako imenovanih gospodinjskih skupinah. Pri vsakdanjih opravilih jim bo v vsaki od kuhinjskih enot pomagala gospodinja, je pojasnila Mateja Šešerko, vodja zdravstvene nege.

V prihodnje nameravajo, po zgledu s Ptuja, urediti tudi gredico, kjer bi del živil lahko stanovalci pridelali sami. Gospodinjska opravila so sicer tudi del delovne terapije, bo pa za stanovalce na voljo tudi fizioterapevtka. Med prvimi se je danes vselila Koprčanka Marija Hribar, ki pravi, da so prvi vtisi kar v redu. “Je precej drugače, kot je bilo v Portorožu. Z mojo garsonjero sem zadovoljna in dobila sem tako, kot sem si jo izbrala.”

Nekaterim svojcem pa tudi stanovalcem danes ni bilo lahko. Tega prehodnega časa se strokovni delavci dobro zavedajo. Socialna delavka Simona Požar je dejala, da so se poskušali posvetiti vsakemu novemu stanovalcu, da bi se čim bolje privadili na novo okolje, na novo osebje in se počutili kot doma.

Po obdobju selitev bodo v novem domu upokojencev v Olmu pripravili uradno slavnostno odprtje, na katerem bodo sodelovali tudi stanovalci.

Mateja Brežan, Radio Koper