Črničevje je v Kopru zamenjalo palme. Foto: Radio Koper
Črničevje je v Kopru zamenjalo palme. Foto: Radio Koper
Črničevje je v slovenski Istri ogroženo. Foto: Radio Koper

Pred dvema letoma so morali delavci koprskega komunalnega podjetja odstraniti večino od 200 palm, ki so bile v okviru različnih gradbenih projektov zasajene po Kopru. Tropska drevesa v tem podnebju in burji niso zdržala, kar so predhodno napovedali že strokovnjaki za botaniko. Nekaj so jih požgali vandali. Enako usodo je dočakalo tudi 21 palm na portoroški plaži, ki so jih zasadili, ko je Piranu županoval Tomaž Gantar – somišljenik koprskega župana Borisa Popoviča.

Nova drevesa že sadijo
Včeraj so v prazne luknje na promenadi začeli saditi nova drevesa, in sicer avtohtono vrsto hrasta črničevje, ki je v slovenski Istri ogrožen in pri nas uspeva na južnih, zavetnih rastiščih. Pred sušo in visokimi temperaturami je zaščiten z usnjatimi listi. Je vedno zeleno drevo, kar pomeni, da nikoli ne odvrže vseh listov hkrati. Želod dozori poleti. Imenujejo ga tudi sveti hrast in lahko zraste do 25 metrov.

Posebna terapija za palme
Palmam v Kopru so pred dokončno odstranitvijo namenili posebno terapijo, saj so jih zaradi suše dodatno zalivali in jim dodajali gnojilo, s katerim naj bi pospešili rast, vendar to ni bilo dovolj -opomoglo si jih je le malo. Posamezna palma naj bi stala od 1000 do 2000 evrov, končna cena pa še vedno ni znana

Matej Rodela, Radio Koper