Pet mesecev po prenosu Lipice Turizma na Slovenski državni holding in dva meseca po tem, ko je ta pripravil predloge dolgoročnega reševanja lipiškega turizma, odločitve vlade še vedno ni. Foto: BoBo
Pet mesecev po prenosu Lipice Turizma na Slovenski državni holding in dva meseca po tem, ko je ta pripravil predloge dolgoročnega reševanja lipiškega turizma, odločitve vlade še vedno ni. Foto: BoBo

Pet mesecev po prenosu Lipice Turizma na Slovenski državni holding in dva meseca po tem, ko je ta pripravil predloge dolgoročnega reševanja lipiškega turizma, odločitve vlade še vedno ni. Zaposleni se zato sprašujejo, kaj bo čez dva meseca. Na odločitev ustanovitelja niso več pripravljeni čakati, zato bodo še ta mesec sklicali problemsko konferenco, in če bo ne ustreznega odziva, napovedali stavko.

Dva meseca po začetku sezone namreč plače dobivajo z zamudo in po polovičkah. Vodstvo jim dolguje potne stroške za april. "Z julijem, ko se začnejo počitnice, se za nas začne slabša sezona, ki traja do polovice avgusta; če zdaj ne bomo splavali, bo težko tudi naslednji mesec," je dejal predsednik sindikata Vili Škerjanc.

"Zamujamo z izplačilom potnih stroškov, prispevki so plačani, dobavitelje plačujemo vnaprej, še vedno nismo derazglasili insolventnosti, funkcioniramo iz dneva v dan," pa je dejal vršilec dolžnosti direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak in dodal, da je gostov za deset odstotkov manj kot lani. To je po njegovem mnenju povzročila tudi negotova usoda Lipice Turizem prve tri mesece leta.

Zakaj se torej vlada obotavlja; se noče, ne zna, ne more odločiti, se sprašujejo v Lipici, kjer niso več pripravljeni čakati. Zato bodo še ta mesec pristojne od občinske do državne ravni povabili na problemsko konferenco. "Če nihče izmed pristojnih ne bo razgrnil svoje vizije, potem bo sindikat sklical stavko vseh v Lipici," je napovedala Karmen Leban iz Sindikata gostinstva in turizma.

Kaj pa delavci javnega zavoda? Sodelavce iz Lipice Turizma razumejo in podpirajo, vendar bi se sami stavki težko pridružili. Glede na to, da skrbijo za čredo 350 lipicancev, ni težko pojasniti, zakaj.

Irena Cunja, Radio Koper