Zaposleni so s kar 91 % podprli zdajšnjega ravnatelja, starši otrok pa so mu podporo odrekli. Foto: Danijel Poslek
Zaposleni so s kar 91 % podprli zdajšnjega ravnatelja, starši otrok pa so mu podporo odrekli. Foto: Danijel Poslek
Osnovna šola Majšperk
Kdo bo novi ravnatelj, bo verjetno znano jutri. Foto: Danijel Poslek


Ravnatelju osnovne šole Majšperk Branku Lahu se mandat izteče marca, zato naj bi svet zavoda na jutrišnji seji odločal o tem, kdo bo šolo vodil v prihodnje. Zaposleni so prepričani, da rezultati dela govorijo v Lahov prid, tudi zdajšnji ravnatelj pa ne razume, zakaj mu svet zavoda ne bi podelil še enega mandata. "Svet zavoda me je v preteklih letih ocenil preko 90 %, zdaj pa sem naenkrat moteč dejavnik in mi resnično ni jasno, zakaj je tako," se sprašuje Lah.

"V šolsko polje se je zajedla politika"
Podobno se sprašujejo tudi zaposleni, ki uradnih izjav pred odločanjem na seji sveta zavoda ne dajejo, vse skupaj pa daje vtis, da se bojijo morebitnih posledic svojega izpostavljanja. Je pa zato Branko Lah veliko konkretnejši, ko beseda nanese na ozadje zapleta.

"Že večkrat sem rekel, da ne razumem, kje je problem. Mislim pa - in žal mi je, da moram to reči -, da se je v šolsko polje občine Majšperk zajedla politika. Sam sem politično neopredeljen in mene ne zanima, kdo je na oblasti, zanimajo me samo otroci na osnovni šoli Majšperk ter zaposleni, ki na šoli delajo," pojasnjuje zdajšnji ravnatelj, ki po izteku mandata službe nima zagotovljene, pri svojih 55 letih pa se sprašuje, kdo bi ga sploh zaposlil.

Starši tajno glasovali, pojasnil ne dajejo
Če je stroka – torej zaposleni – jasno pokazala, koga podpirajo, pa so starši za zdaj veliko skrivnostnejši. Za pojasnilo smo se obrnili na predsednika sveta staršev Antona Kropca, ki je v pisnem pojasnilu zapisal, da so starši izvedli tajno glasovanje o podpori kandidatoma, same podpore pa pred glasovanjem na seji sveta zavoda ni želel komentirati. Izrazil pa je željo, da bi se učiteljski zbor, zaposleni in starši čim bolj podpirali, ne glede na temo.

Občina ni podprla nikogar
Jutrišnje odločanje je torej nepredvidljivo. Čeprav starši z javnostjo svoje odločitve ne delijo, pa je jasno, da so na povsem drugem bregu kot zaposleni. S tem se je seznanil tudi občinski svet občine Majšperk, ki zaradi te razdeljenosti ni izkazal podpore nobenemu kandidatu.

"Na občini Majšperk si tega nismo želeli, želeli pa smo, da bi se o kandidatu nekako poenotili, zato bomo v prihodnje skupaj z učitelji iskali neko tretjo rešitev. To pomeni, da nobenega izmed zdajšnjih kandidatov ne bomo podprli, saj bi bila v tem primeru ena stran vedno nezadovoljna," pojasnjuje majšperška županja Darinka Fakin. Ta je ob tem še zavrnila namigovanja o političnih odločitvah, upa pa, da bo na koncu izbran kandidat, ki bo imel podporo tako med starši kot zaposlenimi.

Ob tem pa še povejmo, da svet zavoda osnovne šole Majšperk, ki bo odločal o novem ravnatelju, sestavlja enajst članov, od tega so trije predstavniki staršev, pet je predstavnikov zaposlenih, trije člani sveta zavoda pa prihajajo iz občinskih vrst. In ravno mnenje zadnjih bo na koncu najverjetneje prevladalo pri odločitvi o tem, ali bo majšperško osnovno šolo v prihodnje vodil ravnatelj, ki ga podpirajo zaposleni, ali pa bo obveljala odločitev staršev.