Po zadnjih podatkih mariborskega mestnega redarsta je sistem
Po zadnjih podatkih mariborskega mestnega redarsta je sistem "ujel" že 8.000 voznikov. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Radar v Mariboru
Večino nasprotnikov novega radarskega sistema moti dejstvo, da križišča z radarji v Mariboru niso posebej označena. Na mestni občini so zato obljubili nove prometne znake. Foto: BoBo

Poročali smo, da so v Mariboru v torek vklopili nov sistem merilnikov hitrosti, po zadnjih podatkih mestnega redarstva je sistem "ujel" že 8.000 voznikov.

Postavitev novega semaforskega sistema in merilnikov hitrosti pa je pošteno razburila Mariborčane - številni občani namreč mestni občini očitajo, da ji na prvem mestu ni prometna varnost, pač pa zgolj pobiranje denarja, zato se je na spletnih družabnih omrežjih začelo zbiranje podpisov pod peticijo proti radarskemu sistemu.

Večino podpornikov peticije moti predvsem dejstvo, da križišča z radarji niso posebej označena, zato so z mestne občine danes sporočili, da bodo v kratkem pred vsak drog z radarjem postavili prometni znak in s tem voznike še dodatno obvestili, da se izvaja avtomatski nadzor hitrosti, ob tem pa bodo na drogove z radarji namestili še nalepko prometnega znaka, s kakšno hitrostjo je na tistem odseku dovoljena vožnja.

92 odstotkov denarja podjetju Iskra sistemi
Oglasil se je tudi mariborski župan Franc Kangler, ki je pojasnil, da so se za celoten projekt odločili, ker so obstoječi semaforji dotrajani. "Za vzdrževanje zastarelega semaforskega sistema je mestna občina na leto porabila tudi do pol milijona evrov. S tem denarjem ni mogoče obnoviti celotnega sistema, zato smo se odločili za javno-zasebno partnerstvo," je pojasnil.

Mestna občina Maribor je namreč s podjetjem Iskra sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri bo to podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa se bo 92 odstotkov vseh plačanih kazni stekalo na njihov račun. Župan je ob tem zanikal obtožbe, da se s tem projektom polnijo zasebni žepi, in spomnil še, da je podizvajalec koncesionarja občinsko podjetje Nigrad, ki "daje kruh" 235 delavcem in njihovim družinam iz Maribora in okolice.

Rekorder čez križišče vozil 99 km/h
Kazni za prekoračitev hitrosti se sicer gibljejo od 40 do 1.200 evrov - kar 90 odstotkov ujetih kršilcev naj bi po do zdaj zbranih podatkih prekoračilo hitrost do 10 kilometrov na uro. Kazen za omenjeni prekršek je 80 evrov, v primeru plačila položnice v osmih dneh pa 40. Rekorder, ki se je ujel v mrežo merilnikov hitrosti, je peljal 99 kilometrov na uro, divjanje pa ga bo stalo 1.000 evrov in devet kazenskih točk.

Za obdelavo prekrškov ima redarstvo sicer na voljo štiri računalnike, tako da lahko hkrati delajo največ štirje redarji, ki obdelujejo prekrške, prvi kršilci pa naj bi plačilne naloge prejeli v tednu dni.