Bombo so uspešno dezaktivirali. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Bombo so uspešno dezaktivirali. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Vodja državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Darko Zonjič je po akciji, ki je trajala manj kot uro, povedal, da je onesposobitev bombe potekala po načrtih. "Ekipa je opravila svoje delo tako, kot je treba," je dejal.

Bombo jim je uspelo onesposobiti že z mehanskim odvijanjem obeh vžigalnikov, zato ni bilo treba izvesti detonacije. Čeprav so glede na lastnosti bombe pričakovali, da bo tako, so si po uspešnem odvitju oddahnili. "Dokler zadeva ni končana, nikoli ne veš," je še povedal Zonjič.

Postopek so sicer začeli 20 minut pozneje kot načrtovano, saj so čakali, da gre po bližnji progi mimo mednarodni vlak, ki je imel zamudo. A to po besedah Zonjiča ni zmotilo akcije.
Vžigalnika sta odvila pripadnika NUS-a Aljaž Leban in Karl Marko. "Malo je sicer nagajal zadnji vžigalnik, sprednji vžigalnik pa je šel tako, kot je treba," je povedal Marko, član mariborske enote in hkrati tudi najstarejši član enote.

Približno 50 občanov Teznega je moralo zapustiti območje okoli ubojnega sredstva. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Približno 50 občanov Teznega je moralo zapustiti območje okoli ubojnega sredstva. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan se je zahvalil vsem sodelujočih v akciji. "To je zalogaj, ki pa ga občina očitno zelo dobro obvlada," je dejal in spomnil, da je bilo v Mariboru v preteklosti že več primerov uspešnih onesposobitev takšnih najdb. Bombo bodo prepeljali v skladišče na Goriškem, nato pa bo skupaj s preostalimi najdbami uničena na poligonu.

Bombo so sicer pred tednom in pol našli na gradbišču na ulici Ledina, v industrijskem predelu Teznega. Akcija se je končala nekaj pred 11. uro. Začetek in konec neposredne nevarnosti je naznanila sirena z znakom za opozorilo na neposredno nevarnost, ki se je nato oglasila tudi za preklic nevarnosti.

Foto: Foto: MO Maribor
Foto: Foto: MO Maribor

Evakuacija najožjega območja in prepoved gibanja na prostem

Oblasti so iz previdnosti odredile evakuacijo območja do 400 metrov od najdišča bombe, v pasu od 400 do 600 metrov pa ni bilo dovoljeno zadrževanje na prostem, ceste so bile zaprte.

Bomba ima mehanska vžigalnika

Akcijo onesposobitve neeksplodirane letalske bombe so izvedli pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Ugotovili so, da ima bomba mehanska vžigalnika, kar je bila dobra novica, saj bi bila v primeru kemičnega vžigalnika zadeva mnogo bolj tvegana, je v sredo na novinarski konferenci povedal vodja enote Darko Zonjič.

V akciji je sodelovalo več kot 150 ljudi. Ob pripadnikih državne enote NUS-a so bili to med drugim še gasilci, pripadniki civilne zaščite, policisti, redarji in delavci javnih podjetij.

Maribor je bil v drugi svetovni vojni med najbolj bombardiranimi mesti na območju nekdanje Jugoslavije. Na območju mariborske občine je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skoraj 16.000 kosov bomb, zato je možnost najdbe neeksplodiranih bomb iz tega obdobja razmeroma velika.

Uspešna odstranitev bombe v Mariboru