Zemljišče z opuščenimi hlevi nekdanje zadruge se že leta prodaja. Ali bodo v prihodnosti tam stale stanovanjske hiše ali morda dom starejših, kot predvideva prostorski načrt, še ni jasno. Zagotovo pa je, da bodo prihodnja tri leta tam bivali turški delavci. Domačini so jim že zdaj izrekli dobrodošlico.

Edino, kar jih je skrbelo, je bila številka 450, to je namreč dvakrat toliko prišlekov, kolikor je prebivalcev Orehka. Tina Klanjšek iz Krajevne skupnosti Orehek pojasnjuje: "Vendar je turško podjetje zagotovilo, da bodo vsi izhodi delavcev organizirani, tako da se delavci naj ne bi prosto gibali po vasi."

Župan občine Postojna Igor Marentič pa dodaja: "To bodo delavci, ki bodo garali sedem dni v tednu. Po njihovih besedah bodo imeli vodene izhode, obiske Postojne itn."

Gradbeni delavci iz Turčije v Postojni

Kampus bo turško podjetje postavilo iz zabojnikov in bo samozadosten; imeli bodo svojega zdravnika, kuharja, pralnico, trgovino in 24-urno varovanje. V zameno za gostoljubnost so prebivalcem ponudili donacijo v skupnem znesku 70.000 evrov. "Največji poudarek je bil na ureditvi infrastrukture, vendar je strošek te investicije previsok, tako da bomo morali iti v kakšen drug projekt," še pravi Tina Klanjšek.

"Mi smo obljubili našo pomoč, če bodo ta vložek namenili za nekaj, pa bo zmanjkalo, bo občina pristopila in dodala," dodaja Marentič.

Morda se bodo odločili za sanacijo strehe na gradu Orehek iz 13. stoletja, kar bi bil zagotovo svojevrsten prispevek kulturni dediščini, ki je nekoč kljubovala turškim vpadom.