Na Borštu pri Brežicah deluje First Wake Park Foto: Goran Rovan
Na Borštu pri Brežicah deluje First Wake Park Foto: Goran Rovan
S supom se da veslati tudi po Savi Foto: Goran Rovan
Na Čatežu imajo tudi kajakaško progo Foto: Goran Rovan
Največ možnosti za čolnarjenje je v Kostanjevici na Krki Foto: Goran Rovan
Na Mostecu še vedno vozi edini brod čez Savo v Sloveniji Foto: Goran Rovan
V Klunovih Toplicah ima termalna voda skozi vse leto 27 stopinj Celzija Foto: Goran Rovan
Aktivnosti na vodi

Za turiste, željne vodnih užitkov, prav gotovo največ ponujajo Terme Čatež, kjer imajo številne atrakcije in veliko vodnih površin, od bazenov do jezera. Sproščanje v termalni vodi ponujajo tudi manjše in najmlajše zasebne Terme Paradiso v Dobovi. Tokrat bomo pestro ponudbo term raje zaobšli in se posvetili drugim ponudnikom. Teh je največ ob reki Krki.

Za ljubitelje aktivnosti na vodi je zagotovo najbolj primerna Kostanjevica na Krki, kjer si lahko obiskovalci sposodijo različna plovila in uživajo v krajših vožnjah okoli idiličnega kostanjeviškega otoka ali daljših spustih po reki Krki vse do njenega izliva v reko Savo. Marjan Jerele poleg panoramske vožnje z baloni tako med drugim ponuja vožnjo z večjimi ali manjšimi kanuji, lesenimi čolni pa tudi z manjšo ladjico na električni pogon, ki lahko sprejme kar 19 oseb. Na voljo pa ima tudi prostor za piknik v naravi.

Ponudnikov za izposojo čolnov je v spodnjem delu reke Krke še nekaj. Omenimo le dva največja - Milana Jamnika, ki ima čolne – kajake in kanuje - v Velikih Malencah, in Mitjo Ošterbenka, ki jih sposoja na Čatežu ob Savi, kjer ima podobno kot Jamnik tudi piknik in rekreacijski prostor. Pri slednjem so člani Kajak kanu kluba Čatež ob Savi, ki deluje že več kot 30 let (prej so delovali pod imenom Športno društvo Razlag), pod mostom z avtocesto pred dvema letoma spet postavili slalomsko progo na divjih vodah, kjer trenirajo in prirejajo tekmovanja. V klubu je že več kot 30 članov, ki uspešno tekmujemo v Sloveniji in tudi na mednarodnih tekmah. Klub je specifičen tudi po tem, ker tekmuje v dveh različnih kategorijah – na mirnih in divjih vodah, tako v slalomu, sprintu in spustu.

Dolenjska lepotica, kot so včasih imenovali reko Krko, je v poletnih mesecih primerna tudi za kopanje. Urejenega kopališča sicer ne premore, ima pa kar nekaj prostorov, kjer je kopanje – na lastno odgovornost, seveda - omogočeno. Za tiste, ki bi v vodi radi uživali vse leto, pa so v Župeči vasi pri Cerkljah ob Krki malo manj znane Klunove Toplice. V njih se je menda kopal sam France Prešeren. Toplice so leta 1806 zgradili grofje Auerspergi, imajo termalna vodo, ki sama izvira in ima skozi vse leto 27 stopinj. Poleg zunanjega bazena imajo tudi manjšega notranjega in savno. Toplice zdaj upravljajo člani Športno rekreativnega društva SPA de Klun's. Ti ne pobirajo vstopnine, ne branijo pa se prostovoljnih prispevkov, saj morajo bazen čistiti in vzdrževati.

Krka je primerna tudi za druge adrenalinske športe
Krka pa je primerna tudi za druge aktivnosti na vodi. Zadnje čase tudi k nam prodira veslanje na deski. Gre za nadomestek deskanja na vodi (ocean surfing), ki ga s tujko imenujejo »sup«, kar je okrajšava za »stand up paddling«. Za pogon se uporabljajo posebna, malo daljša vesla, prav tako pa tudi za stanje bolj primerne in stabilne deske. Jure Colarič, tudi sam zagrizen »supar«, je prepričan, da je desko primerno uporabljati na morju in jezerih, pa tudi na reki Krki, ki je po njegovem bolj mirna reka in zato še posebej primerna za ta šport. Enakega mnenja je tudi Jernej Agrež – Agi iz Čateža, ki se s supom vozi tudi po hitrejši Savi. Agi je mnoge navdušil tudi za rečni surfing. ki so izvajali tako na reki Savi kot Krki, in to na predelih, kjer je malo hitrejši pretok, ki deskarja, pripetega na vrv, drži na površini vode, kjer lahko izvaja zavoje in druge akrobacije.

Mladi se vse bolj navdušujejo tudi za wake boarding. Tako je mogoče deskati s pomočjo vlečnice tudi v opuščeni gramoznici na Borštu. Tam je že tretjo sezono postavljen First Wake Park, kjer se zbirajo stari in mladi in sproščajo svoj adrenalin tudi na več napravah, kjer je mogoče "slajdati", skakati in početi druge vragolije. Jože Novoselc, eden od dveh lastnikov, je vesel, da se je ta oblika rekreacije v tem okolju zelo dobro prijela, zato za letos načrtujejo tudi nove naprave v vodi, priključili pa so se že na elektroomrežje, tako da niso več odvisni od električnega agregata. V prihodnje si želijo, da bi lahko postavili večjo vlečnico, na kateri bi se lahko peljalo več deskarjev hkrati.

Na Savi še ni prave ponudbe
Gradnja verige HE na reki Savi še traja. Tako sta zdaj povsem dokončani le dve (HE Boštanj in HE Arto-Blanca), tretja HE Krško pa se zaključuje. V naslednjih letih bodo zgradili še HE Brežice in HE Mokrice. Na dveh akumulacijskih jezerih boštanjske in blanške HE za zdaj še ne moremo govoriti o kakšni ponudbi aktivnosti na vodi. Na Šmarčni in na Orehovem v sevniški občini najdemo v reki Savi le nekaj manjših čolnov, videti je bilo tudi kakšno jadrnico. Čolne si za zdaj še ni mogoče sposoditi, saj se za to dejavnost doslej ni še nihče odločil. Mnogi v sevniški in tudi v drugih posavskih občinah pa si želijo, da bi vsaj na nekaterih predelih omogočili plovbo na motorni pogon, ki še vedno ni dovoljena.

Sicer pa Posavci pričakujejo, da bo na Savi po dokončanju verige HE kaj več možnosti za vodne užitke. V Brežicah obljubljajo, da bodo zgradili pravo kajakaško stezo, morda bo po Savi zaplul še kakšen splav, na svojo priložnost pa željno čakajo tudi lastniki številnih vodnih skuterjev in drugih plovil na motorni pogon.

Zajezeno Savo s pridom izkoriščajo tudi ribiči, ki opažajo, da je v reki vse več rib. Se bo pa njihova sestava zagotovo spremenila, saj postaja Sava bolj mirna. Na Mostecu pri Brežicah pa s pomočjo vodnega toka še vedno vozi brod. Andrej Pinterič, predsednik Brodarsko turističnega društva Mostec, pojasnjuje: »To je še edini brod na reki Savi v Sloveniji. S tem brodom, pravzaprav z brodom, ki so ga vozili prej, so včasih prevažali živino in kmetijske pridelke z ene strani na drugo - iz Dolenjske na Štajersko. Brod vozi že vse od leta 1885.« Brod, ki vozi zdaj, je že peti po vrsti. Ta je nekoliko manjši, saj služi samo za prevoz turistov iz Čateških Toplic do Mosteca in nazaj. Brod vozi vsak dan, na njem pa se je mogoče tudi poročiti ali ga najeti za kakšno prireditev. Po izgradnji HE Mokrice pa bo ta brod moral verjetno za pogon uporabljati kar elektriko, saj bo tok Save zelo upočasnjen.

Za MMC Goran Rovan

Aktivnosti na vodi