V Posavju je bilo decembra 2013 4.982 brezposelnih oseb. Foto: Goran Rovan
V Posavju je bilo decembra 2013 4.982 brezposelnih oseb. Foto: Goran Rovan
Letos ne bo več spodbud za samozaposlovanje. Foto: Goran Rovan
Delodajalci niso več dolžni prijavljati prostih delovnih mest. Foto: Goran Rovan
Letos ne pričakujejo povečanja števila brezposelnih. Foto: Goran Rovan

V povprečju je bilo lani pri območni službi Zavoda RS za zaposlovanje v Sevnici mesečno prijavljenih 4.737 brezposelnih oseb ali za 5,3 odstotka več kot v povprečju leta 2012. Ob tem v Posavju ugotavljajo, da se je v tem letu prijavilo manj novih brezposelnih oseb kot leto prej in da so zaposlili več brezposelnih oseb. S pomočjo subvencij in drugih spodbud zavoda se je izmed 2.426 oseb, ki so našle delo, zaposlilo 582 iskalcev zaposlitve. Med brezposelnimi pa je vse več mladih, prvih iskalcev zaposlitve in bolj izobraženih.

Po podatkih sevniške službe Zavoda RS za zaposlovanje se je v letu 2013 na novo prijavilo 3.761 oseb ali 63 oseb manj kot v letu 2012. Manjši je bil predvsem priliv presežnih delavcev, precej pa se je povečal priliv iskalcev prve zaposlitve (110 več). Največ brezposelnih je bilo januarja, potem pa se je njihovo število postopno zmanjševalo vse do oktobra, ko se je, predvsem zaradi priliva iskalcev prve zaposlitve, povečalo. Še višji porast brezposelnosti pa je bil decembra, ko se je prijavilo kar 545 brezposelnih oseb.

Precej več kot v letu 2012 pa je bilo v Posavju zaposlitev brezposelnih oseb, in to za dobro petino. Zaposlilo se je namreč 2.426 oseb, kar je 415 zaposlitev več kot leto prej. Med temi zaposlitvami je bilo 187 samozaposlitev. Povečalo se je tudi število vključenih v javna dela. Odobrenih je bilo 95 programov za 153 oseb, skupno pa je bilo v javna dela vključenih 212 brezposelnih oseb, največ v programe na področju vzgoje in izobraževanja ter v socialnovarstvene programe. Pričakujejo, da bo teh letos še več, saj bodo za javna dela tudi v Posavju namenili več denarja kot do zdaj, poldrugi milijon evrov, kar je največ v zadnjih letih. V tem obdobju so izvedli tudi 1.629 vključitev brezposelnih oseb v različne programe aktivne politike zaposlovanja.

Med brezposelnimi vse več mladih
Med brezposelnimi osebami v Posavju se je znižal delež oseb, starejših od 50 let, moških in oseb, ki so ostale brez zaposlitve kot trajni presežki. Porasel pa je delež dolgotrajno brezposelnih oseb, iskalcev prve zaposlitve in delež mladih, starih do 25 let. Delež zadnjih je konec decembra 2013 znašal 14,6 odstotka in je za 1,8 odstotne točke nad republiškim povprečjem. Med iskalci zaposlitve je vse več invalidov, kar dobrih 18 odstotkov.

Tudi izobrazbena struktura brezposelnih oseb se spreminja. Zmanjšuje se delež manj izobraženih, povečujejo pa se deleži na višjih izobrazbenih ravneh. Najbolj se je povečal delež oseb s peto stopnjo izobrazbe, ki predstavlja že 24,2 odstotka vseh brezposelnih, oseb z najmanj višjo izobrazbo pa je 12,9 odstotka.

V Posavju je vse več povpraševanja tudi po sezonskih delavcih v kmetijstvu, ki jih morajo najemati v tujini. Za letos ne pričakujejo, da se bo število brezposelnih povečalo, in upajo, da bo povprečna stopnja brezposelnosti še naprej ostala pri dobrih 14 odstotkih. Po zadnjih statističnih podatkih zavoda je bila novembra povprečna stopnja brezposelnosti v Posavju 14,3 odstotka, kar je 0,3 odstotka več kot v Sloveniji. Sicer pa je bilo največ brezposelnih v Posavju leta 1993, ko so jih našteli več kot 5.300, najmanj pa leta 2008, ko je bilo prijavljenih le dobrih 2.700 iskalcev zaposlitve.

Za MMC Goran Rovan