Sečoveljske soline lani. Foto: Radio Koper
Sečoveljske soline lani. Foto: Radio Koper

Prvi kristali soli so se na kristalizacijskih bazenih pojavili že sredi junija, pobiranje soli pa nato konkretneje okoli 20. junija, vendar je delo po 25. juniju zaradi slabega vremena zastalo, je spomnil Dario Sau, ki v družbi Soline oz. Sečoveljskih solinah bdi nad pridelavo soli.

Tedaj je namreč zapadlo kar 110 milimetrov dežja, tako da so imeli vse do konca meseca neprimerne pogoje za proizvodnjo. Po deževnem obdobju so se v Sečovljah intenzivno angažirali, da so lahko čim hitreje znova šli "v sol". Kristali so se ponovno pojavili 6. julija, torej pred slabima dvema tednoma, do danes pa je v proizvodnji okoli 50 odstotkov razpoložljivih površin.

Želijo si 100 ton dnevno
"Zdaj s takimi vremenskimi pogoji dnevno pridelamo okoli 50 do 60 ton soli," ugotavlja Sau. Ob trenutno ugodnem vremenu in prav tako naklonjenih napovedih – poleg visokih temperatur je zelo pomembno, da je zelo nizka relativna vlaga – pa računajo, da bodo konec tega tedna oz. v začetku prihodnjega tedna dosegali že od 80 do 100 ton pridelane soli dnevno. Sau upa, da bo takšno vreme nato zdržalo vsaj do konca druge dekade v avgustu.

Napovedi za letino soli so še vedno nehvaležne, a Sau računa, da bi bilo letos mogoče izpolniti povprečen letni plan, kar pomeni med vsaj 2.700 in 3.000 tonami soli.

Žetev soli v Sečovljah
Žetev soli v Sečovljah