V Sloveniji bo pet dni potekala mednarodna vojaška vaja. Foto: Goran Rovan
V Sloveniji bo pet dni potekala mednarodna vojaška vaja. Foto: Goran Rovan
Na vaji bo sodelovalo 400 vojakov iz 12 zavezniških držav. Foto: Goran Rovan
Vaja bo potekala ob pomoči 23 zrakoplovov in 13 brezpilotnih letal. Foto: Goran Rovan

Na mednarodni vojaški vaji Adriatic Strike 2014, ki že tretje leto zapored poteka pri nas, bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva in topništva izvajala usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev. Na vaji bo sodelovalo 400 udeležencev, polovica teh prihaja iz dvanajstih držav zavezništva. Urjenje postopkov usmerjevalcev združenih ognjev bo podpiralo 23 zrakoplovov in 13 brezpilotnih letal.

Slovenska vojska bo na vaji sodelovala s štirimi letali pilatus PC-9M hudournik, helikopterjema bell 206 in bell 412 ter cougarjem AS532AL, avstrijsko vojaško letalstvo s tremi letali pilatus PC-7 in tremi helikopterji bell OH-58 Kiowa, Čehi s parom letal aero L-159, Madžari z letalom SAAB JAS 39 Gripen, zračne sile ZDA v Evropi pa bodo na vaji sodelovale s parom letal F 16, tremi helikopterji apache AH-64 ter brezpilotnimi sistemi shadow, puma in raven.

Letala pilatus PC-9M Slovenske vojske bodo območja usposabljanja preletavala v določenih časovnih intervalih na nizkih višinah, zračna plovila zavezništva pa bodo simulirala letalsko podporo na višinah med 2.500 in 6.000 metri. Vajo bo vodil 15. polk vojaškega letalstva v sodelovanju z Združenim operativnim centrom Slovenske vojske in ob podpori 1. brigade, 72. brigade, Logistične brigade, 430. mornariškega diviziona, vojaške policije, Enote za specialno delovanje ter Enote za komunikacijske in informacijske sisteme.

Na vaji sodeluje tudi 200 zavezniških vojakov
Na vaji bodo poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali tudi pripadniki avstrijskih, belgijskih, čeških, francoskih, hrvaških, latvijskih, litovskih, madžarskih, makedonskih, črnogorskih, nizozemskih in ameriških oboroženih sil. Vajo bodo spremljali tudi opazovalci iz Egipta, Italije, Jordanije in Savdske Arabije.

Usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev bo potekalo na štirih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer se bodo minometi in letala pilatus Slovenske vojske usmerjali na cilje na kopnem, na območju Gotenice pri Kočevju, na območju Sevnice ter na območju Porezna pri Soriški planini, kjer bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo.

Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje. Večji del usposabljanja bo potekal v vidnem delu dneva, vse dejavnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure.

Za MMC Goran Rovan