"Iz izkušenj vemo, da tisto, kar je bilo Romom v preteklosti podarjeno, propada," pravi Bojan Tudija. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Bivalni kontejner družine Zupančič. Foto: Bogdan Miklič

Novomeški župan Alojzij Muhič je zagotovil, da občina prihodnje leto načrtuje na istem mestu postavitev novega objekta s sodobnejšimi stanovanji in sodobnejšo obliko ter priključkom na kompletno komunalno infrastrukturo, ki je na voljo v naselju. Ko bo zgrajen, se bodo družine preselile vanj.
Kot pravi Dimitrij Zupančič, ki je s svojo družino 10 let živel v objektu, je sicer imel kopalnico, a je zaradi vlage ni mogel ustrezno vzdrževati. "Zdaj so nam pripeljali bivalnik, vendar bomo odslej tri družine hodile v skupno stranišče in uporabljale skupno kopalnico, ki sta 50 metrov stran od bivalnika. Imam dva šoloobvezna otroka, ki se morata vsak večer oprhati, položaj bo še dodatno otežila zima," ni zadovoljen z začasno kopalnico. "V njej se bomo kopali kot na Rock Otočcu," slikovito pristavlja.

Prisluhnite romski radijski oddaji Naše poti

Pobudnik rušenja Bojan Tudija, prav tako prebivalec Šmihela, meni, da je pomembno, da je občina prisluhnila pobudi za porušitev propadajočega objekta, nevarnega za okolico. "Poleg novomeške občine velja pohvaliti tudi njeno uslužbenko Matejo Jerič, ki je znala prisluhniti tej pobudi. To so socialno šibke družine, ki si ne bi mogle same najti strehe nad glavo, in z Jeričevo smo našli rešitev v obliki bivalnikov. Menim, da je veliko bolje živeti v njih kot v zastareli stavbi," je prepričan Tudija.
Obenem nasprotuje podaritvi novega objekta Romom. "Iz izkušenj vemo, da tisto, kar je bilo Romom v preteklosti podarjeno, propada. Če pa za nekaj sami prispevajo denar, tisto tudi bolj cenijo, zato menim, da je prav, da vsaka družina po svojih močeh finančno prispeva k izgradnji novega doma," razmišlja. Strinja se, da začasno skupno stranišče in kopalnica nista idealna rešitev. V zvezi s tem predlaga družinam, naj vsaka izmed njih še kaj doda svojemu bivalniku, morda tudi ločeno stranišče in kopalnico.