V velenju so načeloma privolili v nastanitev 30 prosilcev za azil, a le, če bodo iz ogroženih skupin. Foto: Reuters
V velenju so načeloma privolili v nastanitev 30 prosilcev za azil, a le, če bodo iz ogroženih skupin. Foto: Reuters
Velenjski svetniki podprli azilni dom

Po štirih urah razprave, v kateri so velenjski mestni svetniki izražali tako podporo kot nasprotovanje izpostavi azilnega doma v nekdanjem Vegradovem samskem domu v Stari vasi v Velenju, so mestni svetniki ob obstrukciji nekaterih svetnikov iz vrst SDS-a in svetnika SLS-a potrdili zahteve oziroma sklepe strank mestne koalicije (SD, DeSUS in SMC) z nekaj dopolnitvami.

Mestni svet pri tem ugotavlja, da prostori v nekdanjem samskem domu, ki je v zasebni lasti, niso primerni za nastanitev prosilcev, prav tako ni primerna sama lokacija. Zato od vlade zahtevajo, da je lokacija v Velenju začasne narave za največ 30 prosilcev in da se pred morebitno vselitvijo uredijo prostori in okolica.

Med drugim zahtevajo še, da država v objekt naseli izključno ranljive skupine, da zagotovi stalno varovanje in prisotnost policije ter sprotno obveščanje o vsem. Hkrati od vlade zahtevajo, da pripravi dolgoročno strategijo za reševanje problematike prosilcev za mednarodno zaščito na območju Slovenije in da prosilce enakomerno porazdeli po Sloveniji.

Krajani želijo izpostavo kje drugje v državi
Sklepom pa nasprotujejo v svetu Krajevne skupnosti (KS) Stara vas. Predsednik sveta Matjaž Zupanc je v svojem nagovoru občino, mestne svetnike in predstavnike ministrstva za notranje zadeve (MNZ) seznanil s sklepom sveta KS-ja, da odločno nasprotuje izpostavi azilnega doma, saj je prepričan, da lokacija ni primerna. Krajani se po njegovih besedah bojijo predvsem za svojo varnost, morebitnih neredov in vsiljevanja drugačne kulture, je dejal Zupanc, ki je prepričan, da je v Sloveniji dovolj drugih primernih objektov.

Državni sekretar na MNZ-ju Boštjan Šefic pa je dejal, da so sprejeti sklepi dobra osnova za nadaljnje dogovarjanje z lastnikom objekta, pa tudi z lokalno skupnostjo v smeri, katere ukrepe morajo še sprejeti, da se bodo občani počutili varno. Kdaj bi lahko prišli prvi prosilci v dom, pa je po besedah Šefica odvisno od več okoliščin. Dodal je, da bi samski dom v Velenju, z lastnikom katerega se še pogovarjajo in ki omogoča namestitev do 150 ljudi, uporabili po zapolnitvi preostalih že predvidenih lokacij.

Glede izraženih strahov krajanov Stare vasi pa je dejal, da ima vsaka izpostava svoj hišni red, prisotnost se redno preverja, izhodi pa so mogoči na podlagi dovoljenj. Če se stanovalci ne držijo reda, jim gibanje omejijo. Povedal je tudi, da je v izpostavah prisotna varnostna služba.

Velenjski svetniki podprli azilni dom