Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če se prepolovitev cen ne bo zgodila, bodo zaostrovali proteste, je napovedal predstavnik civilne iniciative Asmir Bečarević. Na novinarski konferenci v Velenju so izrazili skrb, da bodo položnice za ogrevanje februarja še višje kot januarske. Zato po njegovih besedah ne smejo dopustiti, da someščani, ki imajo mesečne prihodke 600 evrov, za ogrevanje plačujejo več kot 300 evrov.

"Odgovornost za tako visoke položnice mora prevzeti predvsem Komunalno podjetje Velenje," je dejal. Zahteve iniciative morajo biti izpolnjene do konca tega meseca. "Če ne bodo, bomo stopnjevali proteste in državljanske nepokorščine z referendumom, civilnimi tožbami, kazenskimi ovadbami in z blokado Velenja," je v imenu iniciative napovedal Bečarević.

Razlog za dvig cen toplote naj bi bilo premalo premoga na deponiji Premogovnika Velenje, kjer je po podatkih Bečarevića več kot 700 milijonov ton premoga. Po njegovih podatkih so občine Šaleške doline leta 2022 od velenjske komunale prejele šest milijonov evrov najemnine za uporabo infrastrukture. Zato meni, da bi bilo treba ta denar uporabiti za znižanje cene toplotne energije končnim odjemalcem ali celo, da se ta najemnina ukine.

Bečarević je spomnil, da se je cena toplotne energije v zadnjih letih drastično povišala. Cena toplotne energije iz Termoelektrarne Šoštanj je leta 2021 znašala 33 evrov za megavatno uro, danes pa znaša 89 evrov za megavatno uro.

Iniciativa: Priključna moč je previsoka

Iniciativa od komunale zahteva tudi, da zmanjša priključno moč za 30 odstotkov vseh stanovanjskih stavb v Šaleški dolini. Po ocenah iniciative so te v Velenju predimenzionirane in takšne moči občani ne potrebujejo, zato naj komunala na svoje stroške priključno moč zniža. Komunala naj v skladu z napotili agencije za energijo vzpostavi kontaktno točko, kjer bodo na enem mestu na voljo vse informacije.

Predstavniki velenjske komunale se novinarske konference niso udeležili, prav tako jih ne bo tudi na protestu v sredo. Menijo namreč, da dogodka nista prava priložnost za konstruktiven dialog ter iskanje odgovorov na resna in zahtevna vprašanja.

Komunala: Gre za populizem in zavajanje

Župan Velenja Peter Dermol. Foto: MMC RTV SLO
Župan Velenja Peter Dermol. Foto: MMC RTV SLO

Kot so navedli v komunali, je iz objav, pod katere je podpisana Ljudska iniciativa Velenje, razvidno, da gre za populizem in zavajanje, s katerima je zlorabljena stiska socialno šibkejših uporabnikov komunalnih storitev. Pri tovrstnih manifestacijah zato ne nameravajo sodelovati. So pa predstavnike iniciative ponovno povabili na sestanek.

Velenjski župan Peter Dermol je v petek med drugim napovedal, da bo ta teden velenjska občina z občinskimi svetniki in političnimi strankami uskladila višino toplotnega dodatka, da bi občanom olajšala plačilo položnic za ogrevanje. Z dodatkom, ki je lani znašal 30 evrov na položnico, bodo po njegovih besedah skušali zajeti čim večje število občanov.