Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dela bosta izvedla podjetja AGM Nemec in Trgograd, so sporočili z zagorske občine. Kot je ob slovesnem podpisu povedal zagorski župan Matjaž Švagan, je bil temeljni kamen za regijski poligon v Zagorju postavljen ob občinskem prazniku že pred dobrima dvema letoma, vendar se je začetek del vse bolj odmikal zaradi epidemije covida-19 in vojne v Ukrajini ter z njo povezane rasti vseh cen.

Župan Občine Žužemberk Jože Papež pa je po navedbah v sporočilu za javnost dejal, da je podpis pogodbe za gradnjo poligona za dolenjsko gasilsko regijo za Občino Žužemberk velik praznik, saj se je ta izjemno pomemben projekt vrsto let izmikal uresničitvi. Izrazil je upanje, da bo poligon po izgradnji dejansko zaživel in bo čim bolj izkoriščen.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik je poudaril pomen dobre usposobljenosti operativnih gasilcev za vse izzive sodobnega časa. Po njegovi oceni bodo prav regijski gasilski poligoni dodatno prispevali k temu. Poligoni so namenjeni tudi drugim službam v sistemu zaščite in reševanje ter so s tem prostor, kjer lahko različne službe izpopolnijo medsebojno sodelovanje, ki je še kako pomembno za uspešno izvajanje intervencij, je dodal.

Regijski poligoni so pomembni

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved se dobro zaveda pomena regijskih poligonov, ki bodo zagotavljali pogoje za dobro izurjenost gasilcev, saj je ta odločilna za uspešno izvajanje vse zahtevnejših nalog gašenja in reševanja v primeru vseh vrst nesreč. Zato je v sodelovanju z Leonom Behinom iz Uprave RS za zaščito in reševanje poiskal možnosti financiranja gradnje poligonov s sredstvi, ki jih je dodatno zagotovilo ministrstvo za obrambo.

Regijski gasilski vadbeni poligoni so namenjeni praktičnemu usposabljanju gasilcev na regijski in lokalni ravni. Sestavljeni so iz vadbene ploščadi, velikosti 75 krat 20 metrov, stolpa za vaje, tlorisa sedem krat sedem metrov, s pritličjem, tremi nadstropji in vadbeno ravno streho, bazena za vodo, velikosti dva krat dva metra in globine 2,5 metra, ter platoja za tehnično reševanje, površine osem krat osem metrov.

Praktično usposabljanje

Na poligonih se izvaja praktično usposabljanje gasilcev na tečajih za operativnega gasilca, tečajih za višjega gasilca ter pripravljalne vaje na tečajih za nižjega gasilskega častnika in gasilskega častnika. Prav tako se poligon uporablja za izvajanje praktičnih vaj gasilcev v obliki urjenja enot, oddelkov in skupin.

Poligon izpolnjuje pogoje za opravljanje vaj, predlaganih v učnih načrtih Gasilske zveze Slovenije, ki vsebujejo vaje s cevmi, vaje z lestvami, vaje v vrvni tehniki, vaje tehničnega reševanja in reševanja iz višin in globin, vaje z izolirnimi dihalnimi aparati in vaje v gibanju v notranjosti objektov ter gašenje objektov.

Gasilska zveza Slovenije si je pred leti zastavila cilj, da se zgradijo regijski poligoni v vseh 17 gasilskih regijah. Doslej so zaživeli štirje, in sicer v Ormožu, Radljah ob Dravi, Grosupljem in na Jesenicah.