Na vaji sodeluje več kot 200 reševalcev. Foto: BoBo
Na vaji sodeluje več kot 200 reševalcev. Foto: BoBo
false
Scenarij predvideva trčenje potniškega in tovornega vlaka. Foto: BoBo
false
Z vajo želijo praktično preveriti postopke ukrepanja pristojnih služb, njihovo učinkovitost in ustreznost rešitev v operativnih načrtih. Foto: BoBo

Scenarij vaje predvideva, da je na potniškem vlaku večje število potnikov in osebje vlaka. Veliko je poškodovanih, nekateri so ujeti v vagonu, nekateri pa se rešujejo sami. S cisterne v kompoziciji tovornega vlaka, ki je prevažal diesel gorivo, pa je medtem začelo iztekati gorivo, ki ogroža okolico. Do požara v predvidenem scenariju ni prišlo, a za kaj takšnega obstaja velika nevarnost. V vaji bo sodelovalo okoli 300 oseb, od tega več kot 200 reševalcev.

Glede na obstoječo železniško infrastrukturo je scenarij nesreče povsem realen, so sporočili z grosupeljske občine. Z vajo želijo praktično preveriti postopke ukrepanja pristojnih služb, njihovo učinkovitost in ustreznost rešitev v operativnih načrtih. "Zaradi nedostopnosti terena je vaja velik izziv in preizkus možnosti reševanja ponesrečenih oseb po strmem zaraščenem terenu," je izpostavil župan Peter Verlič.

Scenarij ob množični nesreči
"Načrte bomo preverili predvsem v delih, ki se nanašajo na opazovanje in obveščanje, upravljanje in vodenje ter izvajanje ukrepov in nalog zaščite, reševanja in pomoči," je pojasnil vodja vaje Janez Pezdirc. Zaradi večjega števila potnikov in več kot 50 poškodovanih oseb bo po njegovih besedah aktiviran scenarij ob množični nesreči.

"V vaji ne gre za igrane scenarije, ampak za maksimalen približek realnosti," je še poudaril Pezdirc. Ekipa ocenjevalcev bo prvo oceno vaje podala takoj po njenem koncu, v dveh tednih pa bo nared tudi dokončna ocena.

"Vsekakor bi bil ob takšni nesreči odziv medijev močno izpostavljen, zato želimo preizkusiti tudi to področje. Ob tako obsežnih intervencijah se namreč formira operativni štab vodenja intervencije, kar sistemsko predvideva tudi aktivnost komuniciranja z mediji," pa je dejal medijski predstavnik organizatorjev vaje Robert Okorn.

V vaji so poleg prostovoljnih gasilskih društev iz Občine Grosuplje sodelovali še Gasilska brigada Ljubljana, Reševalna postaja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Slovenska vojska s helikoptersko enoto, Rdeči križ Slovenije, Slovenske železnice in druge reševalne enote. Poleg tega sta med organizatorji vaje tudi ministrstvo za obrambo in Policijska uprava Ljubljana.

Velika reševalna vaja v predoru pri Tlakah
Velika reševalna vaja v predoru pri Tlakah