Vinko Šebrek je Brežičanom predstavil svoja Odkrivanja. Foto: Goran Rovan
Vinko Šebrek je Brežičanom predstavil svoja Odkrivanja. Foto: Goran Rovan
Razstava je na ulici in ima pet sklopov. Foto: Goran Rovan
V Metamorfozah se je poigral z brežiškim vodovodnim stolpom. Foto: Vinko Šebrek
Brežice izza - avtorjev pogled v mestno drobovje. Foto: Vinko Šebrek

Razstava je posvečena 660-letnici mestnih pravic mesta Brežice in občinskemu prazniku. Fotografije so razstavljene na panojih v izložbi nekdanje banke na Cesti prvih borcev v Brežicah.

Vinko Šebrek, ki živi že vrsto let v Brežicah, je izoblikovan fotografski mojster, prejemnik številnih fotografskih nagrad, častnih priznanj in nosilec nazivov. Med njimi sta najžlahtnejša častna naslova Mednarodne zveze umetniške fotografije (FIAP), in sicer naslov AFIAP – umetnik FIAP (AFIAP - Artiste the International Federation of Photographic Art) za uspehe v umetniški fotografiji in naziv odličnik za organizacijske dosežke pri delovanju ESFIAP (Excellence FIAP for Services Rendered). S svojim delom je prispeval k razvoju in uveljavitvi fotografske umetnosti tako v brežiškem Foto kino klubu kot v Foto klubu Zagreb, kjer je bil vrsto let predsednik, zdaj pa je njegov častni predsednik.

Njegove fotografije, ki tvorijo pet tematskih sklopov, ki so nastajali v zadnjih petih letih, so pod skupnim naslovom Odkrivanja razstavljene na panojih v izložbi nekdanje banke na glavni brežiški ulici - Cesti prvih borcev. Na kratko jih lahko strnemo: Ultima forma je avtorjev pogled na odnos med formo in vsebino, Mimogrede predstavlja fotografsko zaznavanje krajine; Zgodba o Berlinu je avtorjeva prevzetost od duha Berlina; Metamorfoze vsebujejo njegov pogled na brežiško znamenitost - vodovodni stolp, s katerim je napovedal njegovo stoletnico (1914-2014); temu pa je dodal še en sklop, ki ga je poimenoval Brežice izza, v njem pa je preiskal drobovja mesta.

Predsednica društva za oživitev mesta Brežice Alenka Černelič Krošelj je na odprtju razstave v svojem govoru med drugim povedala, da Vinko Šebrek več kot petdeset let deluje v različnih društvih, med katerimi sta tudi Foto kino klub Brežice, v katerem je sodeloval od 1971 do 1991, in Fotoklub Zagreb, ki ga je vodil od leta 1997 do 2010. Ves čas soustvarja fotografsko srenjo in okolje, predvsem pa je ustvaril in ustvarja nešteto pogledov s svojim fotografskim očesom. Pogledov, ki prikazujejo izbran motiv, predvsem pa pripovedujejo različne zgodbe, nastale iz konceptov in zamisli, ki jih širšemu krogu ljubiteljev fotografskega ustvarjanja in umetnosti predstavlja na številnih razstavah.

Černeličeva tudi ugotavlja, da je Vinko Šebrek kljub trdni izoblikovanosti svojega fotografskega izraza neustavljiv iskalec novega, čeprav se na prvi pogled tako njemu samemu kot gledalcu lahko zazdi staro in znano. K temu dodaja: "Potrebuje torej tako imenovani drugi pogled, ki zazna celoto, sestavljeno iz skrbno izbrane kompozicije, tehnične dovršenosti in miselne izpopolnjenosti. Motivna, estetska in simbolna govorica Šebrekove fotografije ni enostavno berljiva, saj so njena izhodišča sestavljena iz številnih temeljev, ki snujejo končno podobo. Šebrek se vedno znova sprašuje ter si ob tem zastavlja nalogo spreminjanja znane in vsakdanje podobe v raznovrstne interpretacije realnosti, kjer se povezujeta preteklost in sedanjost, kjer realnost dopolnjuje domišljija. Ob tem pa skuša gledalcu pripovedovati tudi o svojih čustvih, razmišljanjih in ga vključiti vanje."

O svojem delu in izhodiščih, ki ga vodijo, pa je ob pripravi razstave sam zapisal: "Kako vse to oblikovati v avtorsko delo, da bo kot dokumentarna ali izrazna fotografija pritegnilo pozornost drugih ljudi? Skratka, kako znova videti in občutiti realnost in kako jo prezentirati skozi fotografsko sliko. Ta slika pa ne sme biti razglednica ali snap shot posnetek, biti mora obenem dokument nekega časa in mesta, izpoveden in estetsko oblikovan. To imam v mislih že, ko fotografiram. Lahko rečem, da svet gledam, opazujem in odkrivam skozi objektiv fotografskega aparata."

Razstava Odkrivanje je le majhen del obsežnega opusa ustvarjalca, ki je predan fotografiji že več desetletij, a ga ne zaznamuje samo in predvsem dolžina ustvarjanja. Zaznamuje ga neutrudno raziskovanje, navdušenje in mojstrstvo, ki traja že več desetletij in je v različnih časovnih razmikih na voljo tudi drugim.

Za MMC Goran Rovan