Obisk vlade na Kočevskem. Foto: BoBo
Obisk vlade na Kočevskem. Foto: BoBo
Vladimir Prebilič, Alenka Bratušek, Metka Kamšek in Jernej Pikalo
Odprtje prenovljene šole. Foto: BoBo

Predsednica vlade Alenka Bratušek je poudarila, da so vsi razvojni projekti sicer povezani z denarjem, boljšo gospodarsko rastjo in višjimi proračunskimi dohodki. Ob višjih dohodkih v državno blagajno je po njenih besedah mogoča tudi njihova hitrejša uresničitev.

Neizkoriščeni lesni potenciali
Premierko so spremljali tudi nekateri ministri. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja, ki se je seznanil predvsem s kočevsko lesnopredelovalno industrijo. Skupaj z ministrstvom za okolje in prostor se tudi trudijo, da bi lesnopredelovalno-gozdarsko verigo uredili in skozi njo ustvarili nova delovna mesta. Za enega izmed kandidatov, ki bi prevzel vlogo državnega podjetja za gospodarjenje z lesom v vsej državi, pa je označil kočevsko podjetje Snežnik.

Težave pri obnovah
Minister za kulturo Uroš Grilc je povedal, da se je pogovarjal o dveh še nerazrešenih temah s področja kulture. Ena se dotika vprašanja prenove kočevskega Šekovega doma, ki je spomenik državnega pomena in v katerem deluje Pokrajinski muzej Kočevje.

Srečal pa se je tudi z občinskim vodstvom Občine Kostel in se pogovarjal glede usode tamkajšnjega gradu Kostel. Investitorja, ki bi bil pripravljen vlagati v njegov projekt, do zdaj niso našli, zato bodo z občino dorekli terminski načrt, da bi grad Kostel predvidoma do konca junija prenesli na občino in v njeno upravljanje ter da bi ga občina oživila.

Odprli šolo, poškodovano v požaru
Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo pa je skupaj s premierko Alenko Bratušek slavnostno odprl po predlanskem požaru prenovljeno gimnazijo in srednjo šolo Kočevje. Država je za njeno prenovo prispevala približno 2,2 milijona evrov, razliko od približno 2,8 milijona evrov vredne naložbe pa so dobili iz zavarovalnine. To šolo obiskuje 135 dijakov.

Vlada na obisku v Kočevju
Vlada na obisku v Kočevju