Take zbirke ni nikjer v Evropi, pravijo v Pivki. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Take zbirke ni nikjer v Evropi, pravijo v Pivki. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Muzeji: zgodba letalstva v Pivki

Park vojaške zgodovine v Pivki je lani obiskalo 41.000 ljudi. To številko bodo letos zagotovo presegli, saj si je muzej in njegove številne eksponate ter razstave v prvih šestih mesecih ogledalo 20 odstotkov več obiskovalcev kot v enakem obdobju lani. Park je vse bolj prepoznaven tudi med tujci in predstavlja pomembno dopolnitev turistične ponudbe na tem koncu Primorske.

Park vojaške zgodovine je danes največji muzejsko-turistični kompleks v Sloveniji. Število obiskovalcev se iz leta v leto povečuje. Še vedno prevladujejo domači gostje - ti park obiščejo predvsem spomladi in jeseni, v poletnem času pa se tu ustavi veliko tujcev na poti proti Kvarnerju.

Direktor Janko Boštjančič: "Park res ogromno ponuja. V evropskem merilu ni vojaškega muzeja, ki bi obiskovalcem ponujal vse od prazgodovinskega loka do vojaške lokomotive iz druge svetovne vojne, vojaških letal, podmornic, tako da vsak najde nekaj zase in res nezadovoljnih obiskovalcev pri nas ne poznamo."

Trije prijatelji iz Nizozemske so za park izvedeli na spletu. In ni jih razočaral. Najbolj so jih pritegnila vozila, so nam povedali. Miha in Matjaž Kenk iz Ljubljane pa sta v pivški muzej prišla že drugič. Tokrat zaradi lokomotive iz druge svetovne vojne: "Prišel sem, da jo vidim. Včasih smo se vozili s temi starimi lokomotivami na premog. Pa tudi drugo, da se vidi te vojaške objekte, da se vidi, koliko je imela ta jugoslovanska armada krasnih, velikih prostorov, pa tudi, kako močna je bila."

Ne le razstavni predmeti, tudi razstave pričajo o vojaškozgodovinski dediščini. V povprečju se obiskovalci v Parku vojaške zgodovine zadržijo vsaj tri ure. Za tiste, ki pridejo od daleč in si želijo mirnega postanka, pa je zdaj na voljo tudi postajališče za avtodome.

Muzeji: zgodba letalstva v Pivki