Opozorilna vožnja taksistov v torek v Ljubljani. Foto: BoBo
Opozorilna vožnja taksistov v torek v Ljubljani. Foto: BoBo

Predstavniki Sindikata taksistov in krovnega Sindikata delavcev prometa in zvez so se zaradi nasprotovanja obveznemu testiranju sestali z z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem. Odlok, po katerem se morajo vozniki taksijev testirati na 72 ur, ostaja v veljavi, se pa bo minister o njihovih zahtevah za odpravo testiranja posvetoval z zdravstveno stroko, je napovedal po srečanju. Poudaril je, da ne gre za "nagajanje". "Več kot bo testiranj, lažje bomo zamejili prenos okužb," je izpostavil.

Taksisti testiranju ostro nasprotujejo in zahtevajo, naj testiranje zanje ne bo več obvezno, tako kot ni obvezno v javnem prometu. "Taksistom sem obljubil, da se bomo še naprej pogovarjali. Slišal sem njihove želje, da se testiranja omejijo oz. da jih sploh ni. To bom prenesel zdravstveni stroki; ko bomo imeli njihovo stališče, se bomo o tem tudi naprej pogovarjali," je dodal.

Ob tem minister poudarja, da moramo kljub sproščanju ukrepov ostati predvidni. "Nihče si ne želi spet zaostrovati stvari," je izpostavil. Dejal je, da so sprostitve nekaterih drugih ukrepov, kot je prehajanje med občinami, vplivale tudi na delo taksistov. "Gre za daljše časovno obdobje sedenja v avtomobilu z nekom in zato je bil tudi ta ukrep sprejet," je dejal. Ob tem je spomnil, da je testiranje obvezno na primer tudi v avtošolah in frizerskih salonih.

Nestrinjanje izražajo s protestnimi vožnjami

V sindikatu so pojasnili, da so se pogovarjali o različnih možnostih, med drugim o tem, da bi bilo testiranje obvezno enkrat tedensko. Je pa predstavnica sindikata Petra Krištof dejala, da bodo taksisti svoje nestrinjanje s pogoji, pod katerimi lahko v času epidemije covida-19 opravljajo delo, še naprej izražali z opozorilnimi vožnjami v središčih mest. Pri tem bodo vztrajali do spremembe zanje spornega odloka.

Taksisti so ministru na današnjem srečanju izpostavili tudi težavo, da nimajo organiziranega testiranja, ampak koristijo plačljivega. "Ne vidim težave, da ne bi tega lažje organizirali. Taksi službe spadajo pod moj resor in jim bomo pomagali, kolikor se da," je v izjavi še povedal minister. Na prvem mestu mora biti zdravje ljudi, je dodal.

Taksisti svoje nestrinjanje s pogoji, pod katerimi lahko v času epidemije covida-19 opravljajo delo, izražajo z opozorilnimi vožnjami v središčih mest med 11. in 13. uro. Prav tako v tem času ne delujejo telefonske centrale taksi podjetij, so sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Na Primorskem so se z opozorilno vožnjo taksisti kolegom iz Ljubljane pridružili že v sredo, danes pa so opozorilne dejavnosti razširili še v Mariboru in Celju. Taksistom se pridružujejo tudi avtošole, za katere velja enak ukrep testiranja na 72 ur.