Svet energije je doslej obiskalo že 30 tisoč obiskovalcev. Foto: Goran Rovan
Svet energije je doslej obiskalo že 30 tisoč obiskovalcev. Foto: Goran Rovan
Za mlade in tudi starejše je najzanimiveje v eksperimentalnici, kjer lahko preizkusijo marsikaj. Foto: Goran Rovan
Letošnja novost je projekcijska krogla, na kateri lahko prikazujejo različne podatke. Foto: Goran Rovan
Odprt Svet energije v Krškem

Ob odprtju poslovnih prostorov drugega energetskega stebra GEN energije v Krškem v letu 2011 je v njih začel delovati tudi Svet energije. Gre za interaktivni multimedijski center, ki obiskovalcem omogoča potovanje v svet energije in energetike, spodbuja razumevanje vloge obnovljivih virov energije, učinkovite rabe energije in trajnostne proizvodnje električne energije.

V Svetu energije opažajo, da mlade in stare zanima, kako deluje energija in kako jo pridobivamo. Zato z veseljem ugotavljajo, da ga je do danes obiskalo okoli 30 tisoč obiskovalcev. Anja Kerin, ki v GEN energiji skrbi za odnose z javnostmi, pravi, da jih vsako leto obišče okoli osem tisoč obiskovalcev, tako šolarjev kot študentov in tudi upokojencev. Ob tem dodaja: "Od odprtja sredi leta 2011 do konca leta 2014 je naš Svet energije obiskalo natanko 27.377 obiskovalcev. Tako da računamo, da jih je doslej bilo že okoli 30 tisoč. Gre pravzaprav za različne starostne skupine. Največ prihajajo k nam šolarji, se pravi osnovnošolci in srednješolci. Zanje praviloma vsako prvo soboto v mesecu pripravljamo tudi zanimive delavnice o energiji, energetiki, naravoslovju. Z njimi želimo pri mladih spodbuditi zanimanje za naravoslovje in tehnične vede. Pripravljamo pa tudi programe za posamezne šole, ki si tega želijo, še posebej za nadarjene učence. Izpeljali smo že več sobotnih delavnic, na katerih smo med drugim obdelali potovanja po elektromagnetnem spektru, opravljali kemijske poskuse, prikazali toplotne stroje, svet robotov, spoznavali vire energije, radioaktivnost in opravili še več drugih verižnih eksperimentov."

V Svetu energije je mogoče videti in preizkusiti marsikaj, in to na preprost in zanimiv način. Ves čas pa ga še dopolnjujejo in osvežujejo. Melita Lenošek Kavčič, strokovna sodelavka v Svetu energije, o zadnji pridobitvi pravi: "Letos smo interaktivno razstavo našega Sveta energije dopolnili še s projekcijsko kroglo, na kateri lahko izkoriščamo vse njene potenciale, zato da prikažemo različne vsebine: od rasti sprememb temperatur na zemeljski obli, spremembe gostote prebivalstva do obratovanja jedrskih elektrarn in še česa." Mladi so seveda najbolj navdušeni nad eksperimentalnico, ki je v spodnjih prostorih. V njej lahko obiskovalci, ki prihajajo iz vse Slovenije, izvajajo različne poskuse, povezane z električno energijo. Ena izmed rednih obiskovalk, Darja Molan, je nad tem zelo navdušena, prav tako njeni otroci, in navdušena pravi: "Svet energije je super. Ima obilico eksperimentov, ki so zanimivi za stare in za mlade ter za vsakogar, ki ga energetika vsaj malo zanima. Tukaj lahko vidimo v bistvu, kako deluje energija, kako kroži, kakšni so obnovljivi viri, kako jo pridobivamo in še marsikaj. Še posebej je pestro v ekperimentalnici, kjer lahko marsikaj tudi preizkusiš in se tudi sam prepričaš. V glavnem, res je odlično, zato sem bila tu že večkrat in bom še prišla."

Za tiste, ki si ne morejo privoščiti obiska v Svetu energije, pa so lani na medmrežju postavili še spletno stičišče, ki so ga poimenovali eSvet. Na njem obiskovalcem ponujajo strokovno utemeljena dejstva in številke o energiji, njenem pomenu ter virih in rabi energije v vsakdanjem življenju. Pripravljajo pa tudi različne komunikacijske projekte, kot so Mladi v svetu energije, Mladi Genialci in Elektrofest. Zato so prepričani, da bo število obiskovalcev vsako leto samo naraščalo.

Goran Rovan, TV Slovenija

Odprt Svet energije v Krškem