Tudi letos so se posavski plezalci preizkusili v balvanskem plezanju. Foto: Goran Rovan
Tudi letos so se posavski plezalci preizkusili v balvanskem plezanju. Foto: Goran Rovan
Letos so v PAK-u izobrazili 14 novih plezalcev Foto: Goran Rovan

Letošnje, zdaj že tradicionalno božično-novoletno druženje balvanskih in drugih plezalcev je v telovadnico Osnovne šole Adama Bohoriča v Brestanici spet privabilo številne plezalce. Po besedah predsednika PAK-a Gorazda Pozveka so jih našteli okoli sto, od krožkarjev do starejših in bolj izkušenih. Vsi so se spopadli s plezalno steno kljub veselemu decembru in temu, da je bilo ta dan veliko družabnih in drugih prireditev. Na ta način so znova prikazali osvojeno znanje in izkušnje, ki so si jih pridobili pri plezanju, ni pa na srečanju manjkalo niti dobrih balvanov in atraktivnih poletov z njih ter zabave, druženja in kulinaričnih užitkov.

Posavski alpinistični klub je bil eden prvih slovenskih alpinističnih kolektivov, ki so zakorakali na samostojno pot. Letos proslavljajo 20 let uspešnega delovanja. Vzrok za njegov nastanek je bilo dobro mentorstvo iz alpinističnega odseka Novo mesto, ki je skupaj z domačimi plezalci konec 80. let 20. stoletja zasnovalo prvo alpinistično skupino v Posavju. Ta je pozneje prerasla v alpinistični odsek pri Planinskem društvu Bohor Senovo, tako da je bil 16. septembra 1993 tudi uradno rojen Posavski alpinistični klub (PAK).

Letos se lahko posavski plezalci pohvalijo, da so izobrazili 14 novih plezalcev. Že leta 2012 pa so v dveh plezalnih šolah (Brežice in Krško) usposobili kar 16 novih pripravnikov športnega plezanja. Med letošnjimi jih sedem prihaja iz vrst alpinistov, ki so morali znanje pokazati v sklopu alpinistične šole, sedem pa jih je začetni tečaj končalo prejšnji konec tedna. Teoretični izpit so opravili v klubskih prostorih, prakso pa so prikazali v zagrebškem plezalnem centru. Na njihovem izobraževanju so jim dva meseca stali ob strani in jih učili vstopa v svet vertikale inštruktorji: Grega, Jerca, Goran, Sandra in Mitja.

Za MMC Goran Rovan