Bodo v Kobilarni Lipica izgubili dva milijona evrov evropskega denarja? Foto: BoBo
Bodo v Kobilarni Lipica izgubili dva milijona evrov evropskega denarja? Foto: BoBo

Pritožilo se je podjetje Godina, revizorji pa potrebujejo čas za odločitev o pritožbi. Ob tem pa mora kobilarna odobrena evropska sredstva porabiti do sredine oktobra.

Bodo v Kobilarni Lipica izgubili dva milijona evrov evropskega denarja? Namesto da bi v teh vročih dneh že začeli izvedbo tretjega sklopa naložb, in sicer revitalizacijo lipiške kulturne krajine, se je ustavilo pri izbiri izvajalca. Neizbrani izvajalec je na državno revizijsko komisijo vložil zahtevo za revizijo postopka. V Lipici pravijo, da pritožba ni utemeljena, se pa bojijo, da zaradi dolgotrajnega postopka revizije ne bodo mogli do roka, sredine oktobra, porabiti evropskega denarja.

Maja so v Lipici dobili 5,6 milijona evrov evropskega denarja. Začeli so gradnjo čistilne naprave, sledila je prenova graščine. Pri tretjem razpisu pa se je ustavilo. Neizbrani izvajalec del je vložil zahtevo po reviziji.

"Menimo, da je to popolnoma neutemeljen zahtevek po reviziji. Gre pa za naš največji in najbolj ključen del projekta, revitalizacijo, ki bi omogočila obiskovalcem dostop po celotnem posestvu," meni vršilec dolžnosti direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.

Lastnik in direktor družbe Godina, ki je zahtevo po reviziji vložil Maks Godina, pa je kratko komentiral: "To so pač naše podjetniške odločitve."

Na dodatno vprašanje, zakaj je zahteval revizijo, če je zmagal na razpisu za razsvetljavo, ni želel odgovoriti. V ozadju naj bi bil po neuradnih informacijah boj za delo med družbama Godina iz Hrpelj in Makro 5 iz Kopra. Prva že gradi čistilno napravo, druga pa obnavlja graščino. Za revitalizacijo krajine so v Lipici izbrali Makro 5, Godina pa naj bi izvajal četrti sklop projekta, zamenjavo razsvetljave.

Kaj če bo revizija onemogočila nadaljevanje prenov v Lipici?
Če se to zgodi, bosta Kobilarna Lipica in Republika Slovenija oškodovani za velik del sredstev, ki je bil namenjen za projekt, je dejal Bizjak.

Svoj lonček je k vsemu pristavila še lipiška igralnica, ki je prek sežanskega okrajnega sodišča prepovedala spremembo prometnega režima po cesti iz sežanske smeri. V okviru revitalizacije krajine je namreč zaradi preozkega cestišča in ohranitve drevoreda po njej predviden enosmerni promet. Neuradno smo izvedeli tudi, da naj bi država nameravala igralnico do konca leta iz Lipice izseliti.

Irena Cunja, TV Koper