Rektor Univerze v Novi Gorici, dr. Danilo Zavrtanik. Foto: BoBo
Rektor Univerze v Novi Gorici, dr. Danilo Zavrtanik. Foto: BoBo

Upravni odbor Univerze v Novi Gorici je aprila letos pogojno sprejel odločitev, da bo univerzitetni kampus gradil v Vipavi. Občini Vipava je postavil pogoj, da v šestih mesecih uredi pomanjkljivosti na ponujenem zemljišču ob reki Vipavi. Pol leta je mimo, pogoji še niso izpolnjeni, zgodba o gradnji kampusa pa je še bolj zapletena, kot je bila. Na občini Nova Gorica so namreč trdno prepričani, da bo kampus ostal na njihovem ozemlju.

Vipavski župan Ivan Princes je odločitev o gradnji kampusa v Vipavi pred pol leta označil za zgodovinsko (povezava na prispevek z izjavo). Dodal je, da lahko pomanjkljivosti v povezavi s protipoplavno zaščito in spremembo namembnosti zemljišča, ki so ga univerzi ponudili ob reki Vipavi, uredijo v 20 dneh. Danes priznava, da so spregledali nekaj dejstev, vendar so takoj začeli skupaj z Zavodom za vode Slovenije urejati potrebne papirje: "Protipoplavno študijo ravno zdaj končujemo in upamo, da bo zadovoljila zahteve Agencije RS za okolje."
Šestmesečni rok, ki so ga imeli na voljo, se je sicer iztekel, vendar so možnosti še odprte: "Računam, da je nekje do srede decembra še manevrskega prostora, potem pa bo res konec."
Takrat naj bi se sešel upravni odbor univerze, vendar je predsednik odbora, Boris Peric precej nedorečen: "Sklicali bomo pravni svet in na upravnem svetu bomo o tem razpravljali. Kdaj pa? Ne vem še."

Medtem pa je svoje stališče do univerze oziroma univerzitetnega kampusa okrepila Nova Gorica. Župan Matej Arčon pravi, da se je v zadnjem mesecu dni kar dvakrat sešel z vodstvom univerze: "Prepričan sem, da bomo tudi njihove želje in potrebe speljali v občinskem svetu soglasno in da bomo našli prostor za univerzo."

Univerza se je rodila v Novi Gorici in bo tam tudi ostala, dodaja Arčon. Rektor Danilo Zavrtanik pa do končnih odločitev modro molči.

Zdenka Tomulić, Radio Koper