Smrdelj pravi, da bodo dogovor z vlado podpisali. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Smrdelj pravi, da bodo dogovor z vlado podpisali. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik


Tudi Ivan Žagar iz Skupnosti občin Slovenije (SOS), kjer odločanje sicer še poteka, meni, da bi morala biti v SOS-u odločitev ista. Ali bodo v SOS-u pristopili k podpisu, naj bi bilo znano v četrtek, dogovor s finančnim ministrstvom pa je, da bosta reprezentativni združenji svojo odločitev sporočili do 10. ure. Podpis dogovora bi lahko nato sledil po seji vlade.

Po navedbah predstavnikov združenj občin je na mizi predlog dogovora, ki bi povprečnino za prvo polletje letos določil v višini 525 evrov, za drugo polletje pa v višini 500,83 evra.

Uskladili so se že o sprejetju zakona o interventnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin, vlada pa bo občinam v zameno do 30. junija znižala stroške za 22,8 milijona evrov. Če ji to ne bi uspelo, naj bi iz dogovora izhajalo, da bo ta denar zagotovila na drug način.

Pri denarju za sofinanciranje naložb pa je bil po navedbah združenj občin nazadnje podan predlog, da bi ostali pri dveh odstotkih skupne primerne porabe občin, s tem da bi odstotek denarja občine prejele letos, razlika pa bi se poplačala in zapisala v dogovoru o višini povprečnine za leto 2016.