Kot je poročala Televizija Slovenija, je družina preživljala miren silvestrski večer. Medtem ko sta starša pripravljala večerjo, otroci pa so se igrali zunaj na terasi, so nenadoma zagledali, da proti njim plazi zemlja za hišo. To se je sicer odvijalo dovolj počasi, da se je lahko družina pravočasno umaknila iz hiše. Minulo noč so morali tako preživeti pri sorodnikih.

Gasilci zaradi plazu evakuirali družino

Gasilci so sicer na kraj dogodka prispeli že ob 19. uri. Kot je za Televizijo Slovenija povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Pameče Troblje Blaž Kamnik, je zemlja počasi polzela proti hiši, nabirala se je na zgornji terasi, kjer je bilo njeno premikanje zelo dobro videno. Ker je bila zunaj že tema, so si gasilci situacijo ogledali, kolikor se je le dalo, pomagali so si tudi z lučmi in z reflektorjem iz cisterne. Nato so skupaj z občinskim poveljnikom ocenili, da je zadeva za družino lahko prenevarna in so jih zato raje evakuirali, kaj drugega pa takrat niso mogli storiti.

Na kraj dogodka so se vrnili danes zjutraj. "Glede na to, da pričakujemo padavine, je bilo treba plaz pokriti, da se v terenu ne zadržuje še dodatna voda, pomembno je, da plaz toliko zavarujemo, da ni neke nevarnosti," je razložil Kamnik.

Razlogov za sproženje zemeljskega plazu je lahko po njegovih besedah več – mogoče tudi v zadnjem potresu, je pa tudi sicer teren zelo moker. "Ta voda se je nekje nabirala toliko časa, da se je samo nekaj premaknilo in zemlja je začela plaziti," je dodal.

Kot je še poročala Televizija Slovenija, se je družina danes v njihov dom že vrnila, v njem pa bodo tudi ostali. V prihodnjih dneh bo hrib in njegovo varnost preveril tudi geolog.

Plaz ogroža družino iz Pameč