Kdo bo naslednja štiri leta vodil slovensko prestolnico? Kanmdidatov naj bi bilo 13. Foto: RTV SLO
Kdo bo naslednja štiri leta vodil slovensko prestolnico? Kanmdidatov naj bi bilo 13. Foto: RTV SLO
France Arhar
France Arhar bo kandidiral s podporo SDS-a, SLS-a in NSi-ja. Foto: RTV Slo
Zoran Janković
Zoran Janković je v podporo kandidaturi zbral 4.150 podpisov. Foto: RTV SLO

Predsednik Zbora za Ljubljano Stane Granda je pojasnil, da France Arhar nastopa kot nestrankarski kandidat, k podpori njegove kandidature pa je pozval meščane, organizacije civilne družbe in politične stranke. Arharju so podporo že napovedali SDS, NSi in SLS.

Stranke bodo Arharju pomagale finančno, kadrovsko in pri zbiranju 2.500 potrebnih podpisov. Arhar je, kot je poudaril Granda, rojeni Ljubljančan, ki večino svojega časa preživi v Ljubljani, v slovenski prestolnici pa bo moral prijaviti tudi svoje stalno prebivališče, saj je to pogoj za njegovo kandidaturo.

France Arhar mora kot predsednik uprave Bank Austria Cerditanstaldta končati določene obveznosti in urediti svoj status med volilno kampanjo. Arharjev volilni štab, ki bo deloval na Wolfovi, bo po besedah Jelke Lavrečič vodil Stane Granda, v štabu pa bodo poleg predstavnikov zbora sodelovali še predstavniki pomladnih strank in tisti, ki podpirajo program Zbora za Ljubljano. France Arhar bo svoj program predstavil 12. septembra, ko bo tudi uradno začel zbirati podpise za podporo njegovi kandidaturi.

Janković kandidaturo že vložil
Neodvisni kandidat Zoran Janković pa je na mestno volilno komisijo vložil 4.150 podpisov podpore volivcev in s tem postal prvi uradni kandidat za ljubljanskega župana. Kandidatno listo za mestni svet naj bi predstavil 19. septembra.

Janković je dovolj podpisov zbral v treh dneh, a je zaradi želje občanov, podaljšal njihovo zbiranje. Svoj program bo predstavil 5. septembra, na podlagi programa pa bo izbral ljudi, ki so ga pripravljeni zagovarjati in realizirati v mestnem svetu. Če bo Janković zmagal, mestne koalicije ne bo sklepal po strankarski pripadnosti, temveč po posameznih projektih. Pripravljen je sodelovati z vsakim, ki bo imel podobne misli in ideje pri razvoju Ljubljane.

13 kandidatov za župana Ljubljane
V Ljubljani je svojo kandidaturo za župana poleg Arharja in Jankovića napovedalo še 11 kandidatov. Zdajšnja županja Danica Simšič bo kandidirala s podporo svojega SD-ja, LDS podpira nekdanjega veleposlanika v Franciji in v Iranu, Jožefa Kuniča, DeSUS pisatelja in publicista Frančiška Rudolfa, SNS pa nekdanjega direktorja Slovenskih železnic Marjana Rekarja.

Za županski stolček se bodo potegovali še mestni svetniki Miha Jazbinšek iz Zelenih Slovenije, Janez Sodržnik iz liste Ljubljana, moje mesto in Mihael Jarc iz Liste za čisto pitno vodo, generalni sekretar Stranke ekoloških gibanj Karel Lipič, filmski režiser iz Aktivne Slovenije Franci Slak, založnik Luka Novak in neodvisni kandidat Zoran Dernovšek.