Če bi bil status Metelkove urejen, rušenja ne bi bilo, je bilo slišati v Menzi pri koritu. Foto: RTV SLO
Če bi bil status Metelkove urejen, rušenja ne bi bilo, je bilo slišati v Menzi pri koritu. Foto: RTV SLO
Kandidati za ljubljanskega župana so se najprej sprehodili po Metelkovi. Foto: RTV SLO

Na vabilo na okroglo mizo Mestni dosje: status Metelkove in drugih avtonomnih prostorov v mestu se je odzvalo dvanajst tistih, ki upajo, da bodo še to jesen sedli na županski stolček v prestolnici, okrogle mize pa se je kot poslušalec udeležil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Kandidati so si najprej ogledali Osnovno šolo ter klube in dogajanje na Metelkovi, nato pa jih je čakalo soočenje mnenj o neinstitucionalni kulturi v Ljubljani. Moderator okrogle mize je sicer poudaril, da to ni "klasično soočenje", ampak "politični eksperiment", in jih povabil, naj povedo, kako bi uredili status Metelkove, kaj mislijo o Rogu in Kolizeju. V politični eksperiment so se s svojimi mnenji in vprašanji vključevali tudi drugi obiskovalci okrogle mize.

Vsi kandidati so se sicer strinjali, da je status Metelkove nujno treba urediti, prav tako pa tudi status drugih avtonomnih ali alternativnih prostorov v mestu. Zdajšnja ljubljanska županja Danica Simšič je poudarila, da na projektu ureditve statusa Metelkove delajo že vsa štiri leta njenega mandata in da so skupaj z metelkovci pripravili program, ki ureja status Metelkove od leta 2007 do 2013.

Kaj so povedali nekateri kandidati?
Franci Slak, kandidat zunajparlamentarne stranke Aktivna Slovenija, meni, da je dobro, da se je tem prostoru "naselila" alternativa. Če bo izvoljen, obljublja rešitev ne le vprašanja Metelkove, ampak tudi drugih avtonomnih prostorov v mestu. Neodvisni kandidat Zoran Dernovšek je prepričan, da če bi bil status Metelkove urejen, potem ne bi prišlo do intervencije države in do rušitve nekaterih objektov na Metelkovi. Neodvisni kandidat Zoran Jankovič je kratko povedal: "Tisti, ki me poznajo, vedo da držim besedo. Ta prostor bo legaliziran." France Arhar, neodvisni kandidat, ki ga je predlagalo civilnodružbeno gibanje Zbor za Ljubljano, prav tako misli, da je treba najprej urediti status Metelkove.

Kandidat DeSUS-a Franc Franček Rudolf je v nasprotju z drugimi kandidati izjavil, da je potrebno Metelkovo s tega prostora odstraniti in preseliti na rob mesta.