Lokalne volitve se bodo izvedle 22. oktobra, je sporočil predsednik DZ-ja. Foto: RTV SLO
Lokalne volitve se bodo izvedle 22. oktobra, je sporočil predsednik DZ-ja. Foto: RTV SLO
Volilna skrinjica
Volilne lističe bomo letos oddajali še po starih pravilih, tudi če bi novi zakon začel veljati še pred dnevom volitev. Foto: RTV SLO

Roki za volilna opravila bodo začeli teči že 21. avgusta, in sicer bo takrat na upravnih enotah mogoče potrditi obrazce podpore kandidatom. Za letošnje volitve velja več novosti. Poleg tistih o postopku glasovanja na voliščih se jih največ nanaša na kandidiranje neodvisnih kandidatov oz. kandidatnih list. Za županske funkcije se bo potegovalo vsaj 27 poslancev DZ-ja.

Volitve tudi v novih občinah
Županske volitve in volitve v občinske svete bodo tudi v 17 občinah, ustanovljenih letos. Gre za občine z manj kot 5.000 prebivalci, v njihovih občinskih svetih pa bo med 8 in 15 svetnikov. V občinah z manj kot 3.000 prebivalci bodo te izvolili po večinskem, v večjih pa po proporcionalnem volilnem sistemu.

Za neodvisne liste le 15 podpisov
Kandidiranje na lokalnih volitvah bo zaradi lani noveliranega zakona nekoliko spremenjeno. Neodvisni kandidati, ki hočejo kandidirati za župane, bodo potrebovali podpise najmanj dveh odstotkov občinskih volivcev. Ta ukrep pa ne velja za neodvisne liste, ki bodo svojo kandidaturo lahko vložile že po pridobitvi 15 podpisov podpore.

Volilna kampanja še po starem
Čeprav vlada pripravlja nov zakon o volilnih kampanjah, ta za letošnje volitve še ne bo veljal. Pravila določajo, da se volilna kampanja lahko začne najprej 30 dni pred dnevom glasovanja in konča najpozneje 24 ur pred njim. Največji dovoljeni znesek za predvolilno kampanjo za župane v prvem krogu ne sme preseči 40 tolarjev na volivca, za občinske svete pa 60 SIT na volivca. Novi zakon bo posegel predvsem na področje financiranja - od zdaj bo to preglednejše -, a ker je še v vladni obravnavi, do volitev še ne bo pripravljen. Veljavna zakonodaja ne prepoveduje sprememb tik pred volitvami, vendar Svet Evrope takšno ravnanje odsvetuje.

Veljati začnejo kvote
Spremembe zakona o lokalnih volitvah predvidevajo, da mora biti na listah letošnjih volitev vsak spol zastopan vsaj 20-odstotno, delež pa se bo na prihodnjih volitvah postopoma povečeval. Leta 2010 bo ta delež predvidoma znašal 30 odstotkov, štiri leta pozneje pa končnih 40 odstotkov. Takšno kvoto smo sicer v Sloveniji enkrat že dosegli, pri volitvah v Evropski parlament.

Že letos pa bo moral biti vsaj vsak tretji kandidat v zgornji polovici liste drugega spola.

Cukjati je pozval državljane k čim večji udeležbi na jesenskih volitvah, posebej pa je h kandidiranju na volitvah županov in občinskih svetnikov pozval državljanke.