Boj za županski stolček v Ljubljani bo še vroč. Foto: RTV SLO
Boj za županski stolček v Ljubljani bo še vroč. Foto: RTV SLO
Volitve v Ljubljani
Nekateri kandidati bodo svoje odločitve sporočili v teh dneh. Foto: RTV SLO
Nekateri pa so svoj nastop na županskih volitvah že potrdili. Foto: EPA

Na listi LDS-a se bo za ljubljanskega župana najverjetneje pomeril nekdanji veleposlanik v Iranu in Franciji, Jožef Kunič. Dokončna odločitev bo znana v ponedeljek.

Kunič je predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose, po mnenju Slavka Slaka, predsednika ljubljanskega LDS-a, pa je Kunič ravno v nasprotju z Jankovićem tako v osebnostnem kot tudi značajskem pogledu.

Slavko Slak je komentiral tudi napovedi, da bodo pomladne stranke na volitvah nastopile s skupnim kandidatom. Meni, da le govorijo, da se želijo pogovarjati o skupnem kandidatu, v resnici pa jim gre le za osebne interese.

Pomladne stranke intenzivno o skupnem kandidatu
Še vedno pa je aktualna kandidatura nekdanjega direktorja policije Marka Pogorevca, je zatrdil predsednik ljubljanskega NSi-ja Franc Slak. Po njegovem mnenju naj bi Pogorevc, ki bo kandidiral le, če ga bodo podprle vse pomladne stranke, na seji mestnega odbora NSi-ja dobil podporo.

Se pa s tem ne strinja tiskovni predstavnik Zbora za Ljubljano Saša Veronik, ki trdi, da na pogovorih o skupnem kandidatu, o katerem bi se želeli dogovoriti še ta teden, Pogorevca ne omenjajo.

Tudi predsednik ljubljanskega SLS-a, katerega kandidat za župana je Peter Volasko, Anton Grabeljšek je potrdil, da pogovori o skupnem kandidatu potekajo, vendar o podrobnostih ni želel odgovoriti.

Tudi Peter Sušnik iz SDS-a, čigar kandidatura zaradi morebitnega skupnega kandidata še ni potrjena, je potrdil, da so zelo blizu odločitvi o skupnem kandidatu, čigar ime, upa, bo znano že v petek.

DeSUS potrdil kandidatno listo
DeSUS je za svojega kandidata za župana predlagal pisatelja in publicista Frančka Rudolfa, izvršni odbor mestne stranke pa je potrdil tudi 45-člansko kandidatno listo za mestni svet.

Pretekli teden pa je poleg Pogorevčeve napovedi, da naj bi kandidiral za župana Ljubljane, odmevala tudi napoved Ivana Zidarja. O kandidaturi, ki naj bi bila zanj velik izziv, naj bi se odločil do petka.

Kandidaturo za župana MOL-a so do zdaj napovedali zdajšnja županja Danica Simšič, mestni svetnik Miha Jazbinšek, Mihael Jarc, Janez Sodržnik, Karel Lipič, filmski režiser Franci Slak, založnik Luka Novak in Zoran Janković.