Domnevne kršitve volilnega molka ste lahko prijavili tako, da ste poklicali prikazano številko. Foto: RTV SLO
Domnevne kršitve volilnega molka ste lahko prijavili tako, da ste poklicali prikazano številko. Foto: RTV SLO
Klicni center
Notranje ministrstvo je do 13. ure dobilo skupaj 48 prijav, kar pa je le precej manj, kot jih je bilo v prvem krogu lokalnih volitev. Foto: RTV SLO
Volilne skrinjice
Drugi krog lokalnih volitev je potekal v 72 občinah. Foto: RTV SLO
Tokrat manj kršitev
Razmeroma malo kršitev volilnega molka

Kršitve so odkrili v 23 občinah, kar devet kršitev v največjem gorenjskem mestu. V glavnem so se prijave o kršitvah nanašale na raznašanje volilnih letakov oziroma lepljenje plakatov. V dveh primerih naj bi šlo tudi za objavo sporne vsebine v medijih.

Osem kršitev so prijavili v Izoli, po tri pa v Mariboru, Ilirski Bistrici, Novi Gorici, Kamniku, Novem mestu in v Grosupljem. Dve naj bi prijavili v Domžalah, Škofji Loki, Tržiču, Divači, Laškem in na Vrhniki, po eno pa v Lenartu, Piranu, Kobaridu, Kočevju, Rogaški Slatini, Polhovem Gradcu, Mengšu, v občini Hoče - Slivnica in na Muti.

Morebitne kršitve volilnega molka je bilo mogoče prijaviti dežurni službi direktorata za upravne notranje zadeve pri MNZ-ju po telefonski številki 080 21 13.

Na dan glasovanja je direktorat za notranje zadeve organiziral tudi dežurno službo za strokovno pomoč pri glasovanju, vpisih v volilne imenike in izdaji potrdil iz evidence volilne pravice.

Veliko kršitev v prvem krogu
V prvem krogu lokalnih volitev je bilo pred dnevom glasovanja prijavljenih 150 kršitev volilnega molka, na dan glasovanja, 22. oktobra, pa 96. V prvem krogu je bilo izvoljenih 137 županov, v drugem, kjer sta se pomerila dva najuspešnejša kandidata prvega kroga, pa še preostalih 72.

Visoke kazni za kršilce molka
Kazni za kršitev so najmanj 200.000 tolarjev za organizatorja kampanje, ki med molkom namešča nove plakate, za enak prekršek se s 50.000 tolarji kaznuje tudi odgovorna oseba organizatorja kampanje. Tistega, ki med volilnim molkom agitira na volišču, pa čaka 30.000 tolarjev kazni.

Uradne izide nedeljskih volitev bodo občinske volilne komisije objavile 18. novembra.

Tokrat manj kršitev
Razmeroma malo kršitev volilnega molka