Na Ptuju se za mesto župana poteguje sedem kandidatov. Foto: www.ptuj-tourism.si
Na Ptuju se za mesto župana poteguje sedem kandidatov. Foto: www.ptuj-tourism.si
Kandidati se strinjajo, da bi moralo mesto bolje izkoristiti takšne priložnosti, kot je kurentovanje. Foto: EPA

Srečanja so se udeležili Lojze Arko (SLS), Štefan Čelan (LDS, SMS, DeSUS), Rajko Fajt (SDS), Jože Glazer (SD), Peter Pribožič (NSi) in Stojan Žižek (SSN), na srečanje pa ni prišel Rajko Brglez (Zeleni), saj se nanj ni prijavil po pravilih.

Kandidati so predstavili svoje poglede na napovedano gradnjo megazabavišča v bližini mesta in se opredelili do vprašanja visokega šolstva v mestu. Nekaj besed so namenili tudi nadaljnjemu razvoju gospodarstva in turizma.

Kaj bo z megazabaviščem?
Stojan Žižek je dejal, da bi moral Ptuj, če hoče turiste zadržati v mestu, zagotoviti več nočitvenih zmogljivosti in obogatiti gostinsko ponudbo. S tem se je strinjal tudi Alojzij Arko, ki je presodil, da mesto ne sme izpustiti takšne priložnosti - Ptuj bi namreč lahko sprejel tudi do milijon gostov letno. Peter Pribožič je zatrdil, da bi moralo mesto tako veliko gostom predstaviti druge turistične zanimivosti, ki jih premore. Jože Glazer meni, da je treba za potrebe turizma pridobiti več sredstev, pa tudi znanja in kakovostnih kadrov. Rajko Fajt je dejal, da gre za splošen regijski projekt. Zdajšnji župan Štefan Čelan pa je povedal, da priprave na sprejem tako veliko gostov že potekajo; v gradnji so tri nova parkirišča, v naslednjem mandatu pa bi se zavzel za vzpostavitev celovite logistike.

Vroče vprašanje turizma
Kandidat SD-ja Glazer meni, da je mesto do zdaj vodilo slabo kadrovsko politiko turizma, saj ljudje na mesta niso bili imenovani po strokovni plati. Po njegovem mnenju bi bilo treba bolje izkoristiti kurentovanje. Po mnenju Arka in Pribožiča pa bi bilo treba več pozornosti nameniti ureditvi grajskega hriba. Arko vidi rešitev v boljšem sodelovanju grada z mestno občino, Pribožič meni, da bi poleg gradu občina morala urediti tudi dostop do jezera in obogatiti gostinsko ponudbo v mestnem jedru. Zdajšnji župan Čelan trdi, da občina pri gradu nima takih pristojnosti, saj naj bi bil v posesti države. Dejal je tudi, da se obisk v pokrajinskem muzeju povečuje. Žižek bi k turizmu pristopil kot gospodarstvenik, ljudi, ki živijo v centru mesta, pa bi prepričal, da bi začeli oddajati nastanitvene zmogljivosti. Fajt bi v turistične namene uredil Ptujsko jezero in vzpostavil poseben "koledar turističnih prireditev".

Kako do kakovostnejših delovnih mest?
Kandidati so se večinoma strinjali, da bi morali v mestu zagotoviti več kakovostnih delovnih mest in več višješolskih programov. Fajt je poudaril pomen povezave med lokalnim znanjem in gospodarstvom, Arko podjetniški inkubator, Žižek pa vprašanje sive ekonomije. Čelan je povedal, da podjetniški center deluje dobro in da je v občini kar nekaj uspešnih in hitro rastočih podjetij. Pribožič bi kot župan omogočil strokovno podporo podjetjem, ki si želijo uspeti, Glazer pa bi ustanovil poseben sklad za zaposlitev mladih in vzdrževal dobro podjetniško klimo.