Na soočenju se je predstavilo vseh 14 kandidatov. Foto: RTV SLO
Na soočenju se je predstavilo vseh 14 kandidatov. Foto: RTV SLO
Kandidati so predstavili svoje sposobnosti javnega nastopanja. Foto: RTV SLO
Županski kandidati
Županski kandidati so se spretno spopadali s provokativnimi vprašanji voditeljice. Foto: RTV SLO

Po uvodni predstavitvi so se kandidati posvetili aktualnim temam. Najprej so se dotaknili problematike mestne deponije in shranjevanja odpadkov v Dogošah, kasneje pa so spregovorili tudi o socialni stiski, s katero se soočajo nekateri meščani, in težavah, ki pestijo mlade Mariborčane.

Živahna in zanimiva razprava se je končala s preverjanjem znanja o mestni občini. Kandidati so na zastavljena vprašanja po večini odgovarjali pravilno.

Stojan Auer z Liste za pravičnost in razvoj meni, da je deponija odpadkov resen problem, s katerim se soočajo meščani. Sam je za strokovne rešitve tega vprašanja, s somišljeniki pa je oblikoval posebno 'belo knjigo razvojnih vsebin mesta Maribor'. Auer, ki si želi več javno-zasebnega partnerstva, je prepričan, da bi moralo mesto ponuditi več priložnosti mladim, uspešnim kadrom. Kot župan bi ustvaril vsaj 5.000 delovnih mest.

Dragica Bačani, ki jo podpira stranka AS, je izpostavila problem pretiranega nakupovanja v trgovskih središčih, kar ima lahko za posledico večje količine odvrženih odpadkov. Kot županja bi se zavzela za termično obdelavo odpadkov. Bačanijeva opozarja na problem strukturne nezaposlenosti, še posebno pri ženskah, ki so nekoč delale v tovarnah tekstila.

Kostja Bobnar iz Demokratske stranke Slovenije je prepričan, da potrebujejo mladi kakovostne službe, ter da bi k reševanju te problematike lahko prispevalo tudi t. i. samozaposlovanje. Bobnar bi glede odlaganja odpadkov najprej ozavestil posamezne ljudi, omogočil lažje sortiranje odpadkov, ter jih nato končno termično obdelal.

Melita Cimerman, ki jo podpirajo Zeleni Slovenije, je prepričana, da bi moralo mesto ponuditi priložnost vsakemu, ki si želi dobro in pošteno delati. Opozorila je na problem nezaposlenih diplomantov, ki bi se morali po njenem mnenju dodatno izobraževati. Glede težav z odpadki meni, da ima Maribor dobro strategijo, ki pa je ne zadovoljivo udejanja. Cimermanova nasprotuje termični obdelavi odpadkov.

Avgust Heričko, predstavnik DeSUS-a je zatrdil, da bi moral Maribor med drugim zagotoviti več študentskih postelj, ki bi jih lahko zgradili tudi z zasebnim kapitalom. Heričko si želi učinkovitejšega ravnanja z odpadki, ter končne termične obdelave, s katero bi lahko pridobili dodatno energijo.

Stanko Holc iz Neodvisne štajerske liste meni, da bi se morala Mestna občina Maribor posvetiti medgeneracijski solidarnosti, ki je v mestu trenutno primanjkuje. Holc je opozoril, da se pokojnine ne bi smele nadaljnje zniževati. Tudi Holc je izpostavil problem odlagališča, katerega lokacija je še nedorečena, predlagal pa je tudi sežigalnico odpadkov.

Franc Kangler, kandidat SLS-a, je pozval k oblikovanju pravega regijskega središča, saj ga skrbi beg možganov iz mesta. Glede shranjevanja odpadkov bi bilo najbolj primerno oživiti konzorcij Cegor in najti primerno lokacijo za njihovo shranjevanje. Kangler je naklonjen termični obdelavi odpadkov. V predvolilni boj se podaja pogumno, saj je prepričan v svoje dolgoletne politične izkušnje.

Jože Kuhar, član Stranke za skladen razvoj, je izpostavil pomen evropskih sredstev, ki bi jih mesto lahko pridobilo. Sam bi se zavzel za odpravo strukturne nezaposlenosti. Kuhar je prepričan, da bi lahko postal Maribor pravo regijsko središče. Če bi bil izvoljen za župana, bi izvedel revizijo celotnega dela mestne uprave. Tudi Kuhar je pozval k odgovornemu ravnanju z odpadki.

Neodvisni kandidat Milan Kuster bi se zavzel za sistemsko in strokovno rešitev ravnanja z odpadki, ki bi jih lahko shranjevali na več lokacijah. Kuster bi mladim ponudil brezplačen internet, starejšim od 65. let pa brezplačen javni prevoz in uporabo športnih zmogljivosti.

Kandidat LDS-a Milan Petek predlaga, da mesto izboljša gospodarsko klimo, saj bo to imelo še druge pozitivne učinke. Mladim bi omogočil vsestranski razvoj. Glede shranjevanja odpadkov je bil kritičen do aktualne oblasti; Petek meni, da je ta k reševanju težave pristopila premalo odločno.

Franc Piberl, ki ga podpira Glas Žensk Slovenije, bi zagotovil boljše gospodarjenje z mestnimi sredstvi in se zavzemal za višje prilive. Piberl ni naklonjen termični obdelavi odpadkov, prepričan pa je, da je potrebno z deponijo na Dogošah nekaj nemudoma ukreniti.

Gregor Pivec, neodvisni kandidat, ki ga podpirata SDS in Nova Slovenija bi v Maribor pripeljal državne institucije, ter visoko razvito industrijo. Pivec zatrjuje, da problematike brezposelnosti ne more razrešiti mestna občina sama - ta lahko le ustvari pogoje, v katerih bi se razvilo cvetoče gospodarstvo. Pivec si želi učinkovite osrednje strategije ravnanja z odpadki in skrbnega ločevanja odpadkov s strani gospodinjstev.

Boris Sovič, aktualni župan, kandidat SD-ja, je poudaril dosežke svojega mandata, med drugim znižanje brezposelnosti iz 25 na 15 odstotkov. Sovič je zatrdil, da so v mestnem svetu pripravili lokacijo za deponijo, vendar pa zanjo še ni lokacijskega načrta, pripravljajo pa tudi kompostarno. Aktualni župan meni, da ni razloga za sežiganje odpadkov, ter trdi, da se bo v morebitnem naslednjem mandatu še bolj odločno spopadel s tem problemom.

Zdenko Vinkov, član Stranke slovenskega naroda, je prepričan, da je prava rešitev problematike odpadkov vzpostavitev sežigalnice. Vinkov meni, da se mesto trenutno ne more pohvaliti s tehnološkim razvojem, ter da je zmanjševanje števila prebilalcev skrb zbujajoče.