Soočili so se štirje kandidati in dve kandidatki. Foto: RTV SLO
Soočili so se štirje kandidati in dve kandidatki. Foto: RTV SLO
Kandidati obljubljajo vzpostavitev celovitega vodovodnega omrežja po celotni regiji. Foto: RTV SLO

Po predstavitvi so se štirje kandidati, Andrej Gerenčer (LDS), Ernest Novak (Zeleni Slovenije), Anton Štihec (SDS, NSi, SLS, DeSUS in AS) in Slavko Švenda (SEG), ter dve kandidatki, Brigita Perhavec (SD) in Suzana Szabo Pahič (EuDS), posvetili problemom, ki pestijo meščane. Med drugim so spregovorili o gradnji vzhodne obvoznice, odprtju nove porodnišnice, uničenju platan na Slovenski cesti, kakovosti pitne vode in obogatitvi kulturnega programa v mestnem jedru. Ob koncu so morali kandidati odgovarjati na vprašanja o mestu.

Najprej o platanah
Zaradi uničenja platan v središču mesta, h kateremu je prispeval sedanji župan Anton Štihec, je ogorčenje izrazilo vseh pet protikandidatov. Predstavnik LDS-a Gerenčer je dejal, da so platane simbol številnih evropskih mest, Ernest Novak pa je prepričan, da bi bilo mogoče drevesa uspešno sanirati. Podobno prepričanje sta izrazili tudi obe kandidatki, Slavko Švenda pa je župana opozoril, da se pri vprašanju platan kaže "slika današnjega stanja demokracije" in uveljavljanje politike moči. Štihec odgovarja, da je strokovnjak z mednarodnim ugledom ugotovil, da bi bilo drevesa nemogoče sanirati, ter da je bila edina prava rešitev uničenje platan. Hkrati je dejal, da so mestne oblasti nedavno posadile 87 novih dreves v mestu.

Vroča razprava o prometu
Slavko Švenda je dejal, da bi morali železnici pripisovati večji pomen, ob tem pa je ponovno izpostavil svoj slogan "tovornjake na vlake". Aktualni župan Štihec je prikazal svoje dosežke, med drugim nov logistično-transportni center ob avtocesti. Zagotovil je, da lokacijski načrt za vzhodno obvoznico že obstaja, ter da bo ta dokončana v štirih letih. Prav slednja je sprožila vroče razprave, saj so protikandidati menili, da bi morala biti že zdavnaj dokončana. Brigita Perhavec je dejala, da ni prav, da je v središču mesta 50 odstotkov prometa tranzitne narave. Zanjo je prioriteta jugovzhodna obvoznica, Szabo Pahičeva pa je izpostavila pomen dodatnih garaž v središču. Novak, predstavnik Zelenih, bi uredil več kolesarskih stez in poskušal osvestiti ljudi, hkrati pa znižal ceno parkirišč v mestu. Gerenčer pa se je zavzel za gradnjo cestnega obroča okoli mesta, ki bi ga lahko gradili skupaj z Radgono, pri čemer bi lahko zaprosili za evropska sredstva.

Zdravstvo: Glavna je bolnišnica
Brigita Perhavec bi za dodatna sredstva za zdravstvo lobirala pri državnih institucijah, Szabo Pahičeva pa bi v novo, a še nedelujočo porodnišnico umestila staro opremo, tako da bi jo lahko odprli predčasno. Slavko Švenda in Ernest Novak sta opozorila na slabo kakovost vode v mestu, kar je sedanji župan Štihec zavrnil, češ da so strokovne analize drugačne. Štihec bi se v novem mandatu zavzel za vzpostavitev vodovodnega omrežja po celotni regiji. Gerenčer je dejal, da bi moralo biti zdravstvo javno, čemur so pritrdili tako Szabo Pahičeva kot Slavko Švenda. Slednji je celo menil, da je bilo zdravstvo bolj vzorno v komunizmu.

Kako oživiti mestno jedro?
Večina kandidatov se je strinjala, da bi morali v mesto umestiti več zelenic in gostinskih obratov, mesto pa bi se dalo popestriti tudi z dodatno kulturno ponudbo. Andrej Gerenčer, Brigita Perhavec in Suzana Szabo Pahič so menili, da bi moralo mesto vzpostaviti prijetno, domače vzdušje, v katerem bi se prebivalci dobro počutili.