Šrot deluje kot nepoklicni župan, tako bi ostalo tudi v morebitnem prihodnjem mandatu. Foto: RTV SLO
Šrot deluje kot nepoklicni župan, tako bi ostalo tudi v morebitnem prihodnjem mandatu. Foto: RTV SLO
Milan Reitmajer
Reitmajer meni, da vsota, ki bi jo dobil za opravljeno delo ne bi bila tolikšna kot trud, ki bi ga v delo vložil. Foto: RTV SLO
Stane Mele
Mele vidi Celje kot kulturno prestolnico Evrope, kar je tudi enkrat že bilo. Foto: RTV SLO
Zdenko Podlesnik
Podlesnik večino časa ne bi preživel v pisarni, ampak zunaj med ljudmi. Foto: RTV SLO

V zadnjem soočenju pred volilnim molkom, ki nastopi v petek opolnoči, so svoje poglede na razvoj knežjega mesta podali Stane Mele (SD), Zdenko Podlesnik (SDS), Milan Rajtmajer (NSi) in Bojan Šrot (SLS), ki se poteguje že za svoj tretji mandat.

Manj prebivalcev v Celju
Reitmajer je v odgovoru na vprašanje o prihodnosti mesta opozoril, da mladi po študiju ostajajo v Ljubljani, saj v Celju nimajo atraktivnega prostora. Podlesnik meni, da je potrebno ustvariti pogoje, da bodo ljudje radi v Celju. Mele meni, da je upadanje števila prebivalcev splošen problem zahoda in da Celje ni nobena izjema. Šrot je pripomnil, da je tudi sam študiral v Ljubljani, pa je vseeno prišel nazaj v Celje. Število prebivalcev v mestu se je namreč v zadnjih treh letih znižalo za 350.

Oživitev mestnega jedra
Reitmajer je kot formulo za recept izpostavil nižje najemnine lokalov, v jedro bi privabil mlade in organiziral več kulturnih dogodkov na alternativnih prizoriščih. Podlesnik bi znižal najemnine ter uredil promet. Mele bi prav tako znižal najemnine lokalov in umaknil mirujoči promet ven iz mesta. Edino Šrot meni, da so najemnine dovolj nizke, saj je večina neprofitnih.

Celje kot središče pokrajine
Če bo Slovenija razdeljena na 14 pokrajin, se bo od Celja "odcepilo" Velenje. Reitmajer meni, da je Celje mesto, ki je veliko dalo v zgodovini Slovenije, zato si zasluži, da bi bilo prestolnica ene pokrajine. Podlesnik je izjavil, da "če bom izvoljen, bodo Velenjčani želeli nazaj." Mele vidi nasprotja med Celjem in Velenjem kot faktor, ki vlečejo nazaj razvoj. Šrot podpira 14 pokrajin, saj je težko usklajevati 33 občin, kot so zdaj del celjske regije.

In kaj bi bil prvi projekt, ki se bi ga kot župani lotili kandidati?
Reitmajer bi nadaljeval projekte, ki jih je zastavil Šrot, Podlesnik pa pripravil proračun za prihodnji dve leti. Mele bi pregledal projekte in določil realizacijo, Šrot pa bi končal gradnjo centra za ravnanje z odpadki.

V anketi med občani - vprašanje je bilo "Česa je v Celju preveč?" - izstopata dva odgovora, gostiln in trgovskih centrov.