Pokrajin naj bo od 6 do 14, menijo predstavniki strank. Foto: RTV SLO
Pokrajin naj bo od 6 do 14, menijo predstavniki strank. Foto: RTV SLO
Predstavniki strank so se strinjali, da je najprej treba določiti pristojnosti pokrajin. Foto: RTV SLO
Televizijsko soočenje
Rudolf Petan je dejal, da se je treba pogovarjati o vsebini pokrajin. Foto: RTV SLO

Franci Rokavec iz SLS-a, Jelko Kacin iz LDS-a, Branko Omerzu iz DeSUS-a, Danica Simšič iz SD-ja, Alojz Sok iz NSi-ja in Rudolf Petan iz SDS-a so se strinjali, da Slovenija nujno potrebuje pokrajine, mnenja o številu pokrajin pa so se med predstavniki strank razlikovala.

Strinjali so se, da je pred določanjem števila pokrajin treba določiti pristojnosti pokrajin in način njihovega delovanja ter da bo to prineslo nove stroške.

Danica Simšič se zavzema za 14 pokrajin, pokrajine pa naj se oblikujejo po željah ljudi. Če ne bodo dobile določenih pristojnosti, opozarja, bodo le mrtva črka na papirju. Predstavnica SD-ja meni, da je neobstoj pokrajin velika pomanjkljivost za Slovenijo. Drobljenje občin pa zmanjšuje zagonski kapital, ustvarjanje in povezovanje. Simšičeva meni, da je skrajni čas, da dobimo regije, ki se bodo med seboj začele povezovati.

Franci Rokavec želi, da bi bilo pokrajin od 12 do 14. Šele ko bo določena vsebina, pa se bomo lahko pogovarjali o številkah, o katerih tudi politika še ni dosegla konsenza. Centralizacija v Sloveniji je bistveno previsoka, meni Rokavec, ob tem pa je opozoril, da bo ustanovitev pokrajin zelo težko doseči, saj bo za to potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru. Poleg tega SLS skrbi, da ne bo Slovenija prešla iz ene centralizacije na 12 centralizacij.

Branko Omerzu je opozoril na razlike znotraj posameznih občin, ne samo znotraj posameznih regij, eden izmed temeljnih razlogov za to pa je infrastrukturna povezanost. Ustanovitev pokrajin mora biti v interesu ljudi, konkretnih številk pa ni navajal. Opozoril je še, da razlike med pokrajinami ne bi smele nastajati.

Jelko Kacin je razložil, da se je veliko občin ustanovilo zaradi dejstva, da so novoustanovljene občine glede na prebivalca dobile več, kot bi, če bi ostale v stari občini. LDS se zavzema za 12 + 2 pokrajini, opozarja pa, da smo ustanovitev pokrajin že zamudili. Župani pa bodo morali v prihodnosti znati izkoristiti denar iz evropskih skladov, ki ni evropski denar, je opozoril Kacin, ampak denar, ki ga Slovenija vplačuje v evropski proračun.

Rudolf Petan meni, da je najpomembneje, kakšna bo vsebina pokrajin, saj delovanja birokracije v SDS-u ne želijo. Treba je določiti, kakšne bodo pristojnosti pokrajin, pri njihovi ustanovitvi pa je treba upoštevati tudi zemljepisno pogojenost. Pomembno je še, da bodo prihodnji župani znali odločiti o regionalizaciji.

Alojz Sok iz NSi-ja je opozoril, da je pomembno, kakšne bodo naloge pokrajin, pri tem pa ne smemo pozabiti stroškov projekta. Projekt, ki bo predrag, bo za Slovenijo nesprejemljiv. Vprašanje, koliko nas bo ustanovitev pokrajin stala, ostaja, od tega pa je tudi odvisno, kakšno bo število pokrajin. V NSi-ju se zavzemajo za od 6 do 14 pokrajin.