Čeprav sta NSi in SLS izgubila nekaj podpore, se je položaj koalicije utrdil, meni premier in predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: EPA
Čeprav sta NSi in SLS izgubila nekaj podpore, se je položaj koalicije utrdil, meni premier in predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: EPA
Jelko Kacin
LDS-u je na nedeljskem glasovanju podporo neuradno izkazalo 129.569 volivcev. Foto: RTV SLO
Borut Pahor
Število občinskih svetnikov je SD po Pahorjevih besedah dvignil z 282 na 358. Foto: SD
Marjan Podobnik
Stranka bo po Podobnikovih besedah zdaj vso pozornost usmerila v drugi krog volitev. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Nova Slovenija naj bi na nacionalni ravni dobila 6,32 odstotka glasov in 190 mandatov v občinskih svetih. Foto: RTV SLO
Poslanec SNS-a Sašo Peče je v imenu stranke najostreje kritiziral tudi poteze predsednika republike Janeza Drnovška. Ponovno se je izkazalo, da predsednikovanje jemlje kot hobi, je dejal Peče. Foto: RTV SLO
Lokalne volitve v Sloveniji

Janša je dodal, da je podpora najmočnejši stranki absolutno zrasla kljub manjši volilni udeležbi. Že po prvem krogu je SDS povišal število svojih županov na 20, je dejal Janša, izvoljenih pa je bilo tudi 15 kandidatov s podporo stranke. V drugem krogu se bo za županska mesta potegovalo še 38 kandidatov SDS-a ali takšnih, ki kandidirajo z njegovo podporo.

Janša je izrazil prepričanje, da Zoran Janković na državni ravni ne bi mogel ponoviti uspeha.

Kacin: Padec je bil pričakovan
LDS je s člani ali podporo drugim kandidatom uspel zmagati v 33 občinah. V drugem krogu največ polagajo na Novo mesto in Novo Gorico.

Predsednik največje opozicijske stranke Jelko Kacin je dejal, da LDS ostaja druga najmočnejša stranka v državi in še vedno najmočnejša v opoziciji. Kljub nekoliko nižjemu deležu glasov na državni ravni v primerjavi z zadnjimi lokalnimi volitvami Kacin meni, da je bilo to pričakovati, glede na to, da so bile to prve volitve, na katerih je nekoč vladna stranka nastopila v opozicijski vlogi.

LDS je po neuradnih podatkih prejel 14,95 odstotka glasov na državni ravni in 512 svetnikov.

Strankarske analize izidov
Zaradi ustavitve trenda padanja in zmanjšanja zaostanka za najmočnejšimi strankami je SD po besedah Boruta Pahorja lahko zadovoljen.

Razlog za zadovoljstvo je dejstvo, da je SD edina opozicijska stranka, ki je izid popravila tako v primerjavi z zadnjimi parlamentarnimi kot tudi lokalnimi volitvami. Vesel je podatka, da bo SD med svetniškimi skupinami v mestnih občinah Kranj, Nova Gorica in Slovenj Gradec najmočnejši, saj je bil to do zdaj le v Velenju. Poraz v Ljubljani in Mariboru je potrebno prenesti, hkrati pa se veseliti zmage drugod, pravi Pahor.

SD naj bi na državni ravni neuradno prejel 11,98 odstotka glasov.

Podobnik: SLS z največ župani
Predsednik SLS-a Janez Podobnik je poudaril, da ima stranka že zdaj največ županov. 35 izvoljenim bi se lahko po 2. krogu pridružilo 25 novih.

Podobnik se je ob tem zahvalil 81.000 volivcem, ki so stranki izkazali zaupanje in dejal, da so bila pričakovanja SLS-a po prvem krogu lokalnih volitev celo presežena. Posebej pa je pohvalil tretjo zaporedno zmago Bojana Šrota v Celju, uvrstitev v 2. krog Franca Kanglerja v Mariboru in zmago Blaža Milavca v Sodražici, ki je pri 28 letih postal najmlajši župan v Sloveniji.

Po zaenkrat še neuradnih podatkih je SLS na državni ravni dobil 9,43 odstotka glasov.

Najmanšji vladni članici ohranjata položaj
Tudi pri Novi Sloveniji in DeSUS-u menijo, da so svoja položaja glede na prejšnje volitve ohranili oziroma rahlo popravili.

Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk je dejal, da je na podlagi dozdajšnjih podatkov videti, da je stranka število svojih županov že uspela povečati iz 4 na 5, v drugem krogu pa računajo na izvolitev dodatnih štirih. Najbolj jih je presenetil izid v Ljubljani, kjer so v stranki pričakovali drugi krog, je še dodal Bajuk.

Nova Slovenija naj bi na nacionalni ravni dobila 6,32 odstotka glasov in 190 mandatov v občinskih svetih.

Izidi so bili za DeSUS pričakovani. Menijo, da so njihovi dobri, saj so število občinskih svetnikov nekoliko povečali, je dejal vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič. Predsednik stranke Karl Erjavec pa za poseben uspeh šteje, da ima DeSUS svoje svetnike v prav vseh mestnih občinah. Stranka je po neuradnih podatkih dobila 5,24 odstotka glasov na nacionalni ravni in 146 svetniških mandatov.

Peče razočaran nad kampanjo
SNS je, tako poslanec Sašo Peče, ponosen na drugo zaporedno zmago Bogdana Baroviča v Trbovljah in nekoliko večje število svetnikov.

Dosežek je stranka glede na lokalne volitve leta 2002 izboljšala za 7 mandatov v občinskih svetih. Peče je tudi povedal, da je SNS s svojimi kandidati nastopil v 21 občinah, izbiral pa jih je glede na njihovo poznavanje lokalne problematike in preteklo delo.

Peče je posebno pozornost namenil tudi oceni predvolilne kampanje, za katero meni, da še nikoli ni bila tako agresivna, populistična in negativistična, prejšnje pa naj bi po njegovem mnenju presegla tudi po finančnih vložkih.

SNS je po zadnjih podatkih na nacionalni ravni dobil 2,46 odstotka glasov in 49 svetniših mandatov.

Lokalne volitve v Sloveniji