V Ljubljani bo imela neodvisna lista prvič večino v mestnem svetu. Foto: EPA
V Ljubljani bo imela neodvisna lista prvič večino v mestnem svetu. Foto: EPA
Volilna skrinjica
V dveh od enajstih mestnih občin sta največ glasov prejeli neodvisni listi, v ostalih devetih pa politične stranke. Foto: RTV SLO
Maribor, Lent
V mestu ob Dravi bo tokrat največ svetnikov imel SDS. Foto: RTV SLO

Po do zdaj znanih podatkih so v mestnih svetih v Novi Gorici, Kranju, Slovenj Gradcu in Velenju dobili večino Socialni demokrati, v Novem mestu, na Ptuju in v Murski Soboti pa LDS. V mariborskem mestnem svetu je največ glasov dobil SDS, v Celju pa SLS. V Ljubljani in Kopru sta večino glasov dobili neodvisni listi, Lista Zorana Jankovića in Koper je naš. Parlamentarne politične stranke so imele višjo podporo pri prebivalcih mestnih občin, medtem ko za manjše občine velja, da so volivci svoje glasove v večji meri namenjali neodvisnim listam.

Na državni ravni je bila po številu prejetih glasov najbolj uspešna stranka SDS (16,74 odstotka), kar se je zgodilo prvič v samostojni Sloveniji. Sledijo ji LDS (14,95), SD (11,98), SLS (9,43), NSi (6,31) in DeSUS (5,22). Neodvisne liste so prejele 19,94 odstotka.

Po številu prejetih županskih mest med strankami prevladuje SLS (36 mest), sledijo SDS (14), LDS (10), SD (7), NSi (5) in SNS (1). Ostale politične stranke so dobile skupno kar 55 županskih mest, 45 županov pa je iz neodvisnih list.

Spremembe v Ljubljani in Mariboru
V dosedanjem mandatu je imel v Ljubljani največ sedežev LDS (15), sledili so SD (8), SDS (7), NSi (4), SLS (2), Ljubljana, moje mesto (2) in DeSUS (2). Po enega kandidata so imeli SNS, SMS, Lista za čisto pitno vodo, Zeleni Slovenije in Rad imam Ljubljano.

Na letošnjih volitvah je po neuradnih podatkih 23 mandatov dobila neodvisna Lista Zorana Jankovića, SDS je prejela 8 mandatov, LDS 5, SD 4 in NSi 2. Po en mandat so prejeli Zeleni Slovenije, Lista za čisto pitno vodo in DeSUS.

Brez mandata v mestnem svetu so ostali - kljub prejetemu več kot enemu odstotku glasov - SLS, Ljubljana, moje mesto, SMS, SNS, Glas žensk Slovenije in Rad imam Ljubljano.

Manj kot odstotek glasov so med drugim prejeli EU demokrati Slovenije, AS, Gibanje za pravičnost in razvoj in Stranka ekoloških gibanj.

V Mariboru je največ občinskih svetnikov dobil SDS (8), sledijo SD (7), LDS (6), Lista za pravičnost in razvoj (5), SLS (4) in Desus (3). Od parlamentarnih strank sta dobili svetnike še SNS (2) in DeSUS (1). Ostali glasovi so razdeljeni med neodvisne liste.