Lokalne volitve določa sedem zakonov. Foto: RTV SLO
Lokalne volitve določa sedem zakonov. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Nekateri zakoni se uporabljajo tudi pri volitvah v državni zbor. Foto: RTV SLO
Medijska kampanja poteka po pravilih določenih v zakonu o volilni kampanji. Foto: EPA


(UL Št. 22, 28. 2. 2006)

Ta zakon ureja volitve v občinske svete, volitve županov in volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Volitve predstavnikov občin v pokrajinske svete in v ustrezne organe drugih širših lokalnih skupnosti urejajo občine s svojimi predpisi v skladu s sporazumom oziroma drugim aktom o povezavi z drugimi občinami v pokrajino ali drugo širšo lokalno skupnost.

Zakon o lokalni samoupravi
(UL Št. 100, 10. 11. 2005)

Zakon o lokalni samoupravi določa delovanje in financiranje občine. To pomeni, da je v njem natančno določena sestava občinskih svetov in funkcija župana in način kako se izvedejo občinske volitve. Zakon tudi določa, kako se sestavijo občinske volilne komisije

Zakon o evidenci volilne pravice
(UL Št. 52, 14. 6. 2002)

Ta zakon ureja vodenje evidence volilne pravice, sestavljanje volilnih imenikov in izdajo volilne karte. Evidenca volilne pravice državljank in državljanov Slovenije ter državljanov in državljank držav članic Evropske unije, ki niso državljani Republike Slovenije je stalna. Stalna evidenca volilne pravice je sestavljena iz evidence volilne pravice državljanov RS s stalnim prebivališčem v Sloveniji, evidence volilne pravice državljanov EU s stalnim prebivališčem v Sloveniji, evidence volilne pravice državljanov RS, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, in evidence volilne pravice za volitve v Evropski parlament. Volilna pravica državljank in državljanov RS, pripadnic in pripadnikov italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti ter državljank in državljanov RS, pripadnic in pripadnikov romske skupnosti se evidentira z volilnim imenikom.

Zakon o volilni kampanji
(UL Št. 62, 7. 10. 1994)

Ta zakon ureja vprašanja volilne kampanje za volitve poslancev DZ-ja, predsednika države in članov občinskih svetov in županov. Volilna kampanja so po tem zakonu vsa politično propagandna sporočila, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju o kandidatih za omenjene funkcije. Med ta sporočila po zakonu spadajo:
- volilna propaganda v javnih glasilih in drugih sredstvih javnega obveščanja,
- plakatiranje in
- predvolilni shodi.

Zakon o samoupravnih narodnih skupnostih
(UL Št. 65, 20. 10. 1994)

Ta zakon določa organiziranost narodnih skupnosti na ravni lokalne samouprave. Pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti, ki živijo na narodnostno mešanih območjih, ustanovijo občinske samoupravne narodne skupnosti.

Zakon o volitvah v DZ
(UL Št. 44, 12. 9. 1992)
Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o volitvah v DZ
(UL Št. 78, 25. 7. 2006)

Odločba US o delni razveljavitvi 68. člena ZLV