Državni zbor je zakonsko novelo sprejel na predlog vlade. Foto: RTV SLO
Državni zbor je zakonsko novelo sprejel na predlog vlade. Foto: RTV SLO
Volilna skrinjica
Skrinjice bodo odslej prozorne. Foto: RTV SLO

Novela predvideva 35-odstotno žensko kvoto za kandidiranje na volitvah, ki pa naj bi jo dosegli postopoma. Na volitvah leta 2008 naj bi tako veljala 25-odstotna kvota.

Kvote se uvajajo, potem ko so bile že uvedene za lokalne volitve in volitve v Evropski parlament. V opozicijskih LDS-u in SD-ju so z vloženimi dopolnili v drugem branju želeli kvoto zvišati na 40 odstotkov, a je poslanska večina takšen predlog zavrnila. Državni zbor je zakonsko novelo sprejel 11. julija letos.

Druge novosti novele zakona
Zakonska novela prinaša tudi več drugih novosti. Tako bo lahko volivec dal svojo podporo kandidatnim listam pred vsakim pristojnim organom, ne glede na kraj svojega stalnega prebivališča.

Uvajajo se tudi prosojne glasovalne skrinjice, kar naj bi omogočilo višji standard volitev in zmanjšalo možnost zlorab. Nova je tudi uvedba uradne prazne glasovnice za glasovanje po pošti v tujini.

Ta bi se od drugih glasovnic razlikovala po tem, da na njej še ne bi bila vpisana imena kandidatov. Vsaj eno volišče v okraju pa bi moralo biti dostopno tudi invalidom.