MMC priporoča
Alen Omić zmaguje: potreboval je samo štiri leta, da je oblekel dres slovenske reprezentance potem ko je kot 14-letni najstnik sam iz Bosne prišel v Slovenijo. Foto: KK Union Olimpija
       Slovenija mi je dala na neki način vse. V Bosni tega nisem dobil, kar zadeva košarko. Nisem dobil nobenega poziva. Potem ko so videli, da že leto ali dve igram za Slovenijo, so klicali agenta in spraševali, ali bi lahko igral za Bosno. Jaz sem rekel: 'Žal mi je, igral sem za Slovenijo in igral bom, dokler bo treba.'       
 Alen Omić, KK Union Olimpija
Malokdo v Sloveniji ve, da je Omić najprej treniral nogomet. Foto: KK Union Olimpija
       V letu dni v Črnomlju sem zrasel dvanajst centimetrov. Po koncu sezone sem odšel v Bosno in vsi so me čudno gledali, češ kako to, da sem v enem letu toliko zrasel in se toliko spremenil, dejal sem jim, da Slovenija dela čudeže.       
 Alen Omić, KK Union Olimpija

Alen Omić: Slovenija mi je dala vse, tu je moj drugi dom

Ko si visok 2 metra 17 cm, se nikogar ne bojiš, pravi
13. januar 2015 ob 07:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Žoga je bila prva slovenska beseda, ki se je je ob prihodu iz Tuzle v Črnomelj naučil takrat 14-letni Alen Omić. Na svoj 18. rojstni dan je prvič oblekel dres slovenske košarkarske reprezentance.

"Slovenija mi je dala na neki način vse. V Bosni tega nisem dobil, kar zadeva košarko. Nisem dobil nobenega poziva," pravi košarkar košarkarskega kluba Union Olimpija Alen Omić.

Priljubljeni center KK Olimpije in slovenske reprezentance Alen Omić je za novo oddajo TV Slovenija NaGlas! spregovoril o tem, kako Slovenija dela čudeže, kako se je kot 14-letnik sam znašel in uspel v zanj popolnoma novem okolju.

Oglejte si jo v videonovici spodaj!


Košarka pa ni bila prvi Alenov šport. V svojih osnovnošolskih dneh je bil vratar v lokalnem nogometnem moštvu. V osmem razredu ga je opazil športni agent, ne zaradi njegovih obramb, temveč zaradi njegove višine. Alen je že takrat meril 195 centimetrov.

"Jutri boš zamenjal šport"
"Ves čas sem bil na nogometnem igrišču. Nekega dne je prišel starejši neznanec do mene in me vprašal, ali si želim zamenjati šport in kje so moji starši? Jaz sem mu rekel: 'Oprostite, ne vem, kdo ste, zakaj potrebujete moje starše?' - 'Vidim, da boš visok in vidim tvojo kariero v košarki,' mi je odgovoril. Povedal sem mu, kje stanujem in ga poslal k staršem. Ko sem prišel domov, mi je oče rekel, od jutri naprej boš zamenjal šport. Rekel sem 'dobro'."

Slovo ni bilo lahko
Po komaj dveh mesecih spoznavanja s košarkarsko žogo in obroči je Alen že dobil ponudbo za odhod v tujino. Njegov agent mu je našel klub v Črnomlju v Sloveniji. Alen je sprejel izziv, četudi slovo ni bilo lahko.

"Oče je rekel samo pogumno, vem, da boš zmogel, mati pa je jokala in ni mogla kaj veliko povedati. Meni je bilo težko, ko sem videl, kako mati joče, toda, pozdravili smo se in stopil sem na avtobus
."

Prve slovenske besede se je naučil na igrišču
Komaj štirinajstletni Alen je skupaj s prijateljem zapustil svojo domovino in se odpravil v Črnomelj. Tam so mu ponudili vse, kar je potreboval, zato da bi se razvijal kot košarkar. Na novi kraj se je Alen hitro privadil, tu je začel hoditi tudi v srednjo šolo, a prve slovenske besede se ni naučil v šoli, temveč na košarkarskem igrišču po zaslugi svojega strogega trenerja.

"Naenkrat sem slišal, da se dere name: "Daj žogo od sebe, daj žogo od sebe!" Žoga?! Nisem vedel kaj pomeni 'žoga'. Vprašal sem enega prijatelja, ki je bil prav tako iz Bosne in on mi je pojasnil, kaj je žoga. To je bila prva slovenska beseda, ki sem se je naučil."

Hitro je rasel
V prvem letu bivanja v Sloveniji Alen ni samo pridno treniral, ampak je tudi naglo rasel. "V letu dni v Črnomlju sem zrasel dvanajst centimetrov. Po koncu sezone sem odšel v Bosno in vsi so me čudno gledali, češ kako to, da sem v enem letu toliko zrasel in se toliko spremenil, dejal sem jim, da Slovenija dela čudeže!"

Kmalu je sledil odhod v Laško, kjer si je z dobrimi igrami prislužil poziv v slovensko mladinsko reprezentanco. Dobre igre v slovenski reprezentanci pa so mu odprle vrata ljubljanske Olimpije. Alen si v prihodnosti želi zaigrati tudi v ameriški Ligi NBA, toda za zdaj se mu nikamor ne mudi, saj se v Sloveniji zelo dobro počuti.

"Če ti povem po resnici, v Sloveniji mi je lepo, tu je moj drugi dom, tu se lepo počutim. Trudil sem se, dajal vse od sebe, da bi me ljudje v Sloveniji vzljubili, in to počnem tudi danes, da bi le oni bili zadovoljni z mano in jaz z njimi. Slovenija mi je dala na neki način vse. V Bosni tega nisem dobil, kar zadeva košarko. Nisem dobil nobenega poziva. Potem ko so videli, da že leto ali dve igram za Slovenijo, so klicali agenta in spraševali, ali bi lahko igral za Bosno. Jaz sem rekel: 'Žal mi je, igral sem za Slovenijo in igral bom, dokler bo treba'."

Kako je na višini 2 metra 17 centimetrov?
Za konec nam je Alen zaupal tudi, kako je biti visok 2 metra in 17 centimetrov: "Ko si tako visok in ko gledaš malo nižje ljudi od sebe, si misliš, dobro, visok sem, vem, da me bodo malo čudno gledali, toda na neki način se nikogar ne bojiš."

VIDEO
NaGlas!
S. B. L., Admir Baltić; naglas@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
whitwice
# 13.01.2015 ob 07:58
Ko bi vsi tako razmisljali bi bila Slovenija se lepsa! Bravo Alen. Zelim ti uspesno kariero in se veliko dobrih iger. Navdusil si me v dresu slovenske reprezentance.
bob
# 13.01.2015 ob 08:47
Zanimivo da nekateri naturalizirani igralci želijo igrat za našo reprezentanco, domači pa ne.
jst28
# 13.01.2015 ob 07:46
respect
Binder Dandet
# 13.01.2015 ob 08:42
"V letu dni v Črnomlju sem zrasel dvanajst centimetrov. Po koncu sezone sem odšel v Bosno in vsi so me čudno gledali, češ kako to, da sem v enem letu toliko zrasel in se toliko spremenil, dejal sem jim, da Slovenija dela čudeže!"

:D:D:D
Lublanski
# 13.01.2015 ob 08:54
še dobr da je začel košarko trenirat, k za gol bi bil prevelik
Komandant Mark
# 13.01.2015 ob 08:54
Lepo, zdej pa naj sam še začne zabijato žogo skozi koš pa bomo še bolj zadovoljni.
troha
# 13.01.2015 ob 09:03
Vse ima, samo da sem jaz njegov trener, mu ukažem: "vsako žogo kucni, če ne, boš sedel."
5tane
# 13.01.2015 ob 10:59
MURAT & JOSE Zapomn si, ni važn iz kje nekdo prhaja,
edina stvar k je važna, je kaj mu v glavi dogaja.
Cublen3000
# 13.01.2015 ob 10:40
To je vse super in lepo. Je pa po drugi strani zelo žalostno, da imata Bosanca (Begić, Omić) večjo željo igrati za Slovenijo kot nekateri Slovenci.
xcw
# 13.01.2015 ob 08:03
♪♫ Od višine se zvrti ♪♫ :-)
MiD
# 13.01.2015 ob 09:52
Alen Omić počasi vendar zanesljivo iz sezone v sezono napreduje. Žal po odhodu Begića na poziciji centra nima prave zamenjave, sam pa le redko zdrži v istem tempu več kot 15 - 20 min. Še več bo moral delati na fizični moči, da bo lahko pred nasprotnikovimi centri povsem uveljavil svojo prednost v višini, Upam, da zato ne bo imel težav s poškodbami. V Ljubljani bi moral ostati vsaj še dve leti.
Anfield1892
# 13.01.2015 ob 11:50
Respect Omicu, za vse kar je dozivel in hvala mu za lepe besede o nasi domovini. Tudi sam nejote ob tem pomislim na nekatere nase avtohtone sportnike in na njihov odnos do svoje domovine, do dresa reprezentance in tako naprej. Da o nekaterih forumasih ne govorim.
Kar se pa sportne strani tice, sem pa ze precej nazaj napisal, da mi je zal, da mnogi Omica tako pljuvajo, oziroma prevec picakujejo od njega pri teh letih. Centri v kosarki praviloma dozorijo precej kasneje kot ostali igralci. Vecina jih v mlajsih letih vcasih izpade prav smesno na igriscu, kasneje jim pa uspe lepa kariera. Alen Omic po mojem mnenju ima potencial in vse moznosti, da nekoc preseze recimo Mirzo Begica.
kurt
# 13.01.2015 ob 09:19
Omič,še boš moral trenirati ker ti še vedno ogromno manjka,....Resnično ,pa ne misliti da ga ne maram,dalec od tega.
Lp
Albus
# 13.01.2015 ob 10:06
Trdo trenirat pa upajmo da bo, treba priznat da trenutno še ni na nivoju nekega "dobrega" centra (Osebno imam v reprezentanci raje Vidmarja) ampak ima pa velik plus za odnos do igre in države
Pjanc
# 13.01.2015 ob 09:50
Nikoli ne bom pozabil, ko sem bil skupaj z njim na košarkarskem kampu v Postojni. Nikoli si nisem mislil da bo kdaj profesionalno igral košarko, rešuje ga višina. Tip je zabavljač, Cirkus in Top pa sta njegov drugi dom.
MiD
# 13.01.2015 ob 09:55
Kako slabo Olimpija izkorišča njegovo višino po svoje kaže tudi statistični podatek, da imajo daleč največ metov izza črte (ob slabem izkoristku 30,09%).
MIRKOKING
# 13.01.2015 ob 10:22
Omic ima velik potencial, da postane vrhunski center. Je pa v zadnjih dveh letih stagniral in ni opaziti velikega napredka. Jaz res ne vem, a ni nikogar v U.O, da bi mu individualno pomagal pri treniranju igre s hrbtom proti obrocu? Najvecji problem je verjetno v njegovi glavi, saj zelo niha in najboljse igre pokaze tedaj, ko ga kaj znervira. Zal U.O nima trenerja, da bi ga znal pravilno usmerit! Šrecno in upam, da ne bo poskodb.
RAZOČARAN
# 14.01.2015 ob 14:37
Vsem tistim, ki v njemu vidite ZVEZDO, napišete komentar še po današnji tekmi, baje je Dijonov najvišji igralec visok 203 cm, bomo videli kaj bo danes naredil, pa kaj po tekmi napišite
pisbivitju
# 13.01.2015 ob 19:16
Tudi Messiju je Španija dala vse, ga z družino pripeljala pri 13, pa še vedno igra za Argentino in nisem slšal, da se kdo v Španiji pritožuje zaradi tega.
rokin
# 13.01.2015 ob 22:39
sploh nism vedu da je pršu pr 14letih iz Bosne v Slovenijo :)
Slovencelj
# 13.01.2015 ob 22:17
Njegov veeeelik problem je, da preveč rad žura. Če bi kakšno noč manj preživel v diskačih, verjamem da bi bil precej bolj kvaliteten igralec.
Kla_Man
# 13.01.2015 ob 20:35
Bravo ALEN, vso spoštovanje zate! Kako zanimivo, veliko tujcev bolj ceni Slovenijo, kot pa mi ki smo že celo življenje tukaj in je to naša prvotna domovina. Ljudje moji, treba je biti veliko bolj domoljuben, seveda je tukaj politika in gospodarsko stanje tukaj izvzeto.
boroč
# 14.01.2015 ob 10:11
paratrooper
Najbolj štorast igralec daleč naokoli! Uboga je tista reprezentanca, ki "premore"....
-------------------------
Neumno in žaljivo. V reprezentanco ga je povabil selektor takega kot je. Za Slovenijo je bojši Omić kot Vujačić ali Udrih in njim podobni (skupaj). Upam pa, da ne bo šel po njihovi poti.
Z ljubeznijo pa je zelo povezan denar, ko tega ne bo več dovolj, bo se tudi ljubezen do Slovenije zmanjšala ali usahnila.
kucheysh
# 13.01.2015 ob 20:30
"Slovenija je majka moja, Slovenija je život moj!"

Alen Omić
odziv
# 13.01.2015 ob 14:40
Alen je fejst fant.
Prav gotovo bo kdaj tudi dober center, če bo le še malo napredoval!
Želim mu kvalitetni preskok, ker bomo vsi sivih las drugače!!

Pri tem, da se lahko zelo hitro giba, je včasih prav morasto, ker vnaprej vidiš,
da se ni pripravil dobro in da bo težko, težko zadel.
Kot Prepeličevi šuti 1/4 sekunde premalo izdelani ali pa 70 cm predaleč.

Morda pa preveč in prehmalu pričakujem? Kdaj pa sta Begič in Vidmar začela delati
iz 1na1 višek pod košem?
Rusell.Westbrook
# 13.01.2015 ob 10:39
Sedaj mi je jasno, zakaj tako redko zabija. Naj mu kdo od soigralcev razloži, kaj besedna zveza "zabiti žogo skozi obroč" pomeni :)
RAZOČARAN
# 15.01.2015 ob 18:42
Boroč, da nisi njegov rođak ? nek ode v KK Kolpa i amen
boroč
# 16.01.2015 ob 09:31
RAZOČARAN
Boroč, da nisi njegov rođak ? nek ode v KK Kolpa i amen
........................................
........................................
......................................
Ne, nisem. Ampak ali ni v tvojih besedah malo šovinizma, zlobe? Omić je v Olimpiji, ker ima s tem klubom podpisano pogodbo. Vsak kljub bi želel imeti najboljše igralce, ima pa tiste in takšne kot jih lahko plača. Če bo Olimpija dobila boljšega centa, bo Omić lahko sedel na klopi in če bo dobila še več boljših centrov, ga bo odstopila v KK Soča....
boroč
# 15.01.2015 ob 15:50
RAZOČARAN
Alen Onić velika zvezda, protiv Dijona nije zakucao ni jedan poen
-------------------------------------------------------------------------------------
Alen Omić je za Olimpijo velik igralec. Je pa Olimpija tako majhen klub, da o kakem izjemno dobrem centru niti sanjati ne more. Lahko "serjete" po Olimpiji, ne pa po Omiću.
Zakaj Begić ne igra za Olimpijo? Ker je Olimpija mali klub. Taka je sedaj ura resnice v Sloveniji,
gospodarstvo na psu, država na psički, odraz tega so tudi vrhunski klubi.
Bodočnost slovenske košarke je v dobri državni ligi. Evro liga ali evropska liga, to je liga kapitala, tega pa Slovenija nima.
RAZOČARAN
# 15.01.2015 ob 07:07
Alen Onić velika zvezda, protiv Dijona nije zakucao ni jedan poen
Strokovnjak
# 13.01.2015 ob 14:47
Škoda, da on Sloveniji daje predvsem zgrešene zicerje pod košem...
amauri08
# 13.01.2015 ob 23:27
Svaka čast, kapo dol! Usaj en Bosanc ki spoštuje kar mu je Slovenija dala!!! RESPECT
SENE
# 13.01.2015 ob 13:25
Fantje, Omić razen višine nima res nobenih adutov, žal. Manjka mu motorika in bil bi neuspešen prav v vsakem športu.
RAZOČARAN
# 13.01.2015 ob 18:54
najboljše za vse, bi bilo, da gre igrat nazaj za Kolpo
paratrooper
# 13.01.2015 ob 17:26
Najbolj štorast igralec daleč naokoli! Uboga je tista reprezentanca, ki ga "premore"....
SF010
# 13.01.2015 ob 08:41
V kerem jeziku je pa spraševal Admir? Kdaj je pa Admir prišel v Slovenijo?
Kazalo