Ekonomski strokovnjak Igor Masten: Država se še ni streznila. Foto: BoBo
Ekonomski strokovnjak Igor Masten: Država se še ni streznila. Foto: BoBo

Če pri procesu korporativnega upravljanja narediš toliko napak, da se zapleteš v smešno, paradoksalno in infantilno situacijo, samo pomeni, da se ogromno vpletenih ne zaveda resnosti situacije. Zdi se kot izjemno slaba šala. Če se pred resnostjo situacije šalimo, se obnašamo, infantilno, nepravočasno odreagiramo, to je znak, da ne znamo upravljati lastnega premoženja na normalen način.

Igor Masten, ekonomski strokovnjak
Ekonomski strokovnjak Jože P. Damijan: To, kar je uspelo Gašparju Gašparju Mišiču, bi uspelo le še Chucku Norrisu. Foto: BoBo

"Ta država ima resne probleme. Toliko smo zabredli, da so nam iz Evropske komisije in drugih inštitucij črno na belo zapisali, kaj je potrebno narediti, spremeniti, da bi zadeve postale drugačne, dali so nam pet mesecev, a je bilo do zdaj narejenega zelo malo, konec oktobra pa bo treba poročati Bruslju, kaj smo naredili," je za MMC dejal Igor Masten.

"Večino ljudi moti ime gospoda Mišiča, je pa zanimivejše to, da se nam sfižijo zadeve. Veljali naj bi nekateri principi korporativnega upravljanja, ki naj bi potekali na profesionalen način, ne glede na to, da je lastnik država. To pomeni, da ljudje, ki so v to vpleteni, to naredijo dostojno, brez prepirov, ne pred očmi javnosti in na način, ki ne pušča dvoma. Tako na strani politike kot stroke in na strani tistih, ki prioritetno govorijo o razvoju, ker tukaj gre za strateško zadevo," Masten pojasnjuje, kako bi zadeve morale potekati. A zgodi se ravno nasprotno: imenovanje predsednika uprave je postalo provovrsten politični problem, čeprav gre za to, da naj se politika ne bi vmešavala.

"Politika se je znašla pred izzivom poseči, ker ima možnost tega vpliva, ali ne poseči, ker naj bi bili načeloma nadzorniki neodvisni – to je bil odziv v ponedeljek, da se bo zamenjal nadzorni svet. To samo kaže, da tudi ko poskušaš uvesti sistem, ki naj te ne bi pripeljal v to situacijo se nam že pri uvajanju sistema zgodi, da se kličejo drugi politiki na odgovornost, naj posežejo v situacijo. Totalni paradoks. Spoznanja, koliko smo zabredli, še ni," je pesimističen Masten.

Država se ne strezni
"Če pri procesu korporativnega upravljanja narediš toliko napak, da se zapleteš v smešno, paradoksalno in infantilno situacijo, samo pomeni, da se ogromno vpletenih ne zaveda resnosti situacije. Zdi se kot izjemno slaba šala. Če se pred resnostjo situacije šalimo, se obnašamo, infantilno, nepravočasno odreagiramo, je to znak, da ne znamo upravljati lastnega premoženja na normalen način," poudarja in se sprašuje: "Kako daleč je treba priti, kje so meje dna po 20 letih, da spremeniš obnašanje?" Nastale razmere primerja z izkušnjami odvisnikov, ki so, potem ko so prišli ven iz težav, pripovedovali o spirali in samodestruktivnosti. "In to je epizoda, ki jo zdaj ta država doživlja, ni streznitve, ki je boleča," ugotavlja na koncu Masten.

Življenje v stripu Alana Forda
"Kriza se širi v vse pore. Toda medtem ko se politiki navidezno iskreno ukvarjajo z omejevanjem nezaustavljivo vulgarnega pohlepa nekaterih kolegov, mi vse bolj živimo življenje iz Alana Forda." je v svojem blogu zapisal ekonomski strokovnjak Jože P. Damijan, ki mu je Mišič postal po svoje celo simpatičen. "Si predstavljate: tvoj šef in tvoj delodajalec sta proti, celotna vladna koalicija je proti, lastnik je proti, vsi mediji so se združili v enotno fronto proti tebi, celotna javnost se ti posmehuje, ti pa žrtvuješ svojo vladno službo in se navkljub celemu svetu skozi temne cone temačne koprske čaršije prilobiraš ali bolje skozi stranska vrata s sam-bog-ve-katerimi sredstvi zdrenjaš v vodenje našega največjega okna v svet? To je res fenomen par excellence. To bi lahko uspelo le še Chucku Norrisu."
Slovenska različica Chucka Norrisa
Ekonomist ugotovi, da mu je Mišič simpatičen tudi zaradi tega, ker misli, da je najboljši. "Česarkoli se loti. Še preden se loti. Tudi če mu ne pustijo. In čeprav ga bodo, kot napovedujejo, po hitrem postopku, kot je dolg in širok, vrgli skozi sprednja vrata. Jim bo že pokazal! Da je najboljši. Pa čeprav le za 5 minut ali dni. Kaj torej žene našega Gašparja Gašparja? Mesijanstvo, ludizem ali nekaj, za kar je treba nujno poiskati resno strokovno pomoč? Odgovor na to vprašanje ste si že zdavnaj ustvarili sami. Morda bomo kdaj dobili tudi uradnega.
Res pa je, da tako ne bomo nikoli izvedeli, ali bi Luka Luka Koper pod vodenjem Gašparja Gašparja Mišiča res podvojila svoj promet? Ali pa bi, nasprotno, nikogaršnji dvojni Gašpar naredil več škode, kot je je naredil Janšev Časar v Luki ali Janšev Lovšin v Intereuropi. Vsaj to drago ex-post spoznanje, upajmo, nam bo tokrat prihranjeno.Smo pa zato končno dobili slovensko različico Chucka Norrisa
," je še v svojem blogu zapisal Jože P. Damjan.

Če pri procesu korporativnega upravljanja narediš toliko napak, da se zapleteš v smešno, paradoksalno in infantilno situacijo, samo pomeni, da se ogromno vpletenih ne zaveda resnosti situacije. Zdi se kot izjemno slaba šala. Če se pred resnostjo situacije šalimo, se obnašamo, infantilno, nepravočasno odreagiramo, to je znak, da ne znamo upravljati lastnega premoženja na normalen način.

Igor Masten, ekonomski strokovnjak