Ob številnih očitkih je Gašpar Mišič dejal, da ga
Ob številnih očitkih je Gašpar Mišič dejal, da ga "v času negativne kampanje" zoper njega nihče ni vprašal o programu in dodal, da je analiziral in nakazal na paralizo Luke Koper ter podal časovne okvirje in rešitve za konkretni položaj v Luki. Foto: BoBo
Luka Koper in Gašpar Gašpar Mišič
Namera Gašparja Gašparja Mišiča, da se poteguje za stolček prvega moža Luke, je vznemirila politiko. Foto: BoBo

Nadzorni svet družbe Luka Koper si je z odločitvijo o imenovanju predsednika uprave naložil veliko odgovornost za izzive prihodnjega razvoja in uspešnosti poslovanja družbe, ki je s svojimi neposrednimi in posrednimi učinki pomembna za celotno slovensko gospodarstvo. Slovenska odškodninska družba bo kot skrbna in odgovorna upravljavka državnega premoženja proučila celotno situacijo.

Slovenska odškodninska družba
Prijović: Slabe novice iz Luke Koper
Gašparju Mišiču uspelo na vrh Luke Koper

Izid je bil tesen - 5 proti 4 v korist Gašparja Gašparja Mišiča, ki je postal novi predsednik uprave.

"Kot vsak, ki bi bil na tak način imenovan, sem tudi jaz hvaležen nadzornikom, tako tistim, ki so glasovali zame, kot tistim, ki so bili nekoliko zadržani. Mogoče je pa prav, da je to tako, v preteklosti so bili včasih nadzorniki in uprava preveč enotnega mnenja in potem niso delali v korist lastnikov, delničarjev," je obpotrditvi dejal novi predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič in dodal, da si predvsem zaradi svoje politične izpostavljenosti ne želi prijateljev v nadzornem svetu, ampak korektne sodelavce in nadzornike, ki bodo poskrbeli, da bo uprava pravilno nadzorovana in usmerjana.

"Najprej sem podjetnik, gospodarstvenik, šele potem politik. V politiko sem šel zaradi nezadovoljstva z načinom vodenja slovenske politike, 22 let smo jo vodili nepravilno, šli smo v smer stagnacije in raznoraznih zgrešenih odločitev. Za to nihče ne prevzema odgovornosti, ampak v zgodovino se ne bom spuščal. Ne bom iskal sovražnikov, ker jih je tako že dovolj, si pa želim sodelovanja z vsemi deležniki," je še dejal novo imenovani predsednik uprave Luke Koper.

Razložil pa je tudi, da so ga napadali z vseh možnih koncev in prav to je po njegovem mnenju dokaz, da ni politični kandidat. "Nimam nobenega ozadja, niti v lastni stranki. To je moja osebna odločitev. Želim si, da bi bila tudi predsednica vlade ponosna name, kot člana stranke in nekdanjega državnega sekretarja," je še povedal Gašpar Mišič, ki se razočaran nad politiko vrača v gospodarstvo.

Za Gašpar Mišiča je glasovalo pet nadzornikov
Trije predstavniki delavcev ter predstavnica občine Koper Sabina Mozetič so glasovali za Gašparja Mišiča, odločilen pa je bil glas predsednika nadzornega sveta Dina Klobasa, ki je še do začetka seje zagotavljal, da če ne bo najširše podpore, bodo glasovanje odložili. Šele po seji je razkril, da so kot kandidata povabili tudi Ernesta Gortana iz Intereurpe in se tako odločali med štirimi možnimi imeni za vodje podjetja, je poročala dopisnica TV Slovenija Eugenija Carl.

Klobas: Za glas nisem dobil obljub
Prvi nadzornik je po seji zatrdil, da je skušal dobiti širše soglasje, a ko je videl, da ga ni, se je "v dobro podjetja" odločil za podporo Gašparju Mišiču. Prepričan je namreč, da bi bilo nadaljnje odlašanje z imenovanjem prvega moža družbe škodljivo za upravljalca edinega slovenskega pristanišča. Klobas je tudi zatrdil, da v zameno za svoj glas ni dobil nikakršnih obljub.

"Vse kandidate smo obravnavali z istimi parametri in ko smo ugotovili, da ima gospod Gašpar Gašpar Mišič največ možnosti, smo se potem zanj odločili," je povedal in dodal, da je Gašpar Mišič že na intervjuju z nadzorniki povedal, da v kolikor ne bo dosegel rezultatov, ki si jih bodo skupaj zastavili, ga lahko nadzorni svet "odmakne brez odpravnine, in to bo šlo tudi v pogodbo". Čeprav tega še niso dorekli, bi bil nek "pravi rok" za tovrstno oceno 90 dni.

Tega, kdaj bo Mišič nastopil mandat, sicer še niso dorekli. Najprej bo potrebno opraviti primopredajo med Brankom in Mišičem, ta pa bi moral praviloma prevzeti posle 7. septembra, je dodal Klobas.

Brank spoštuje odločitev
Dosedanji predsednik uprave Bojan Brank pa je poudaril, da je odločitve nadzornega sveta treba spoštovati. Med drugim se je sicer zahvalil "tistim štirim" nadzornikom, ki so, kot je sam razumel dogajanje na nadzornem svetu, "videli v kompetencah in pa v izkušnjah morda tisti kriterij, ki naj bi bil prevladujoč". Je pa izpostavil, da "Luka Koper ni orkestrirala nobenih napadov v preteklem tednu oz. v preteklih 10 dneh". Po njegovem mnenju je Gašparju Mišiču potrebno dati priznanje, "ker je na podjetniškem področju veliko dosegel".

Špekulacije, da bodo predstavniki zaposlenih, sicer naklonjeni Gašparju Gašparju Mišiču, sejo obstruirali, se sicer niso uresničile, saj je bila udeležba nadzornikov 100-odstotna. Vseh devet nadzornikov je ob tem tudi zanikalo, da bi se konec tedna ali danes pred sejo sešli in razpravljali o tem, koga bodo podprli.

Razburjenje in dogovarjanje
Kandidatura Gašparja Gašparja Mišiča je v slovenski politiki sprožila pravi mali vihar. Poleg Mišiča, ki je zaradi želje po vodenju Luke odstopil kot državni sekretar, sta za prvega moža družbe za naslednjih pet let kandidirala tudi njen dozdajšnji prvi mož Brank in Gregor Belič. Povabili so še Ernesta Gortana.

Mišič je imel že zagotovoljeno trdno podporo treh nadzornikov - predstavnikov zaposlenih. Ti so se z Mišičem najverjetneje tudi dogovorili, kaj dobijo v zameno za podporo, je za Drugo jutranjo kroniko Radia Slovenija poročala Nataša Ugrin Tomšič.

Sod si želi javnega razpisa
Po ogorčenem odzivu politike se je oglasila še Slovenska odškodninska družba, ki upravlja z državnim premoženjem, in nadzornikom svetovala, naj predsednika uprave vseeno iščejo z javnim razpisom, obenem pa pričakuje, da bo "nadzorni svet z najvišjo stopnjo odgovornosti in z vso potrebno skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika za predsednika uprave imenoval izkušeno strokovno osebo z jasno vizijo in ambiciozno strategijo, ki bo kos sodobnim izzivom poslovanja".

Nadzorniki so se namreč na konstitutivni seji pred dvema tednoma odločili, da novega predsednika uprave izberejo po pogovorih z vabljenimi kandidati, in ne z javnim razpisom. Z izbiro se mudi predvsem zato, ker se zdajšnjemu predsedniku uprave Bojanu Branku mandat izteče že začetek septembra.

Nadzorni svet družbe Luka Koper si je z odločitvijo o imenovanju predsednika uprave naložil veliko odgovornost za izzive prihodnjega razvoja in uspešnosti poslovanja družbe, ki je s svojimi neposrednimi in posrednimi učinki pomembna za celotno slovensko gospodarstvo. Slovenska odškodninska družba bo kot skrbna in odgovorna upravljavka državnega premoženja proučila celotno situacijo.

Slovenska odškodninska družba
Prijović: Slabe novice iz Luke Koper
Gašparju Mišiču uspelo na vrh Luke Koper