Z Diano Janežič se je takole zavrtel sredi Prešernovega trga in poskrbel, da se je okoli njega v hipu zbrala množica radovednežev. Foto: MMC RTV SLO
Z Diano Janežič se je takole zavrtel sredi Prešernovega trga in poskrbel, da se je okoli njega v hipu zbrala množica radovednežev. Foto: MMC RTV SLO
Miquel Ribas je odličen dokaz, da nikoli ni prepozno za nove dogodivščine. Foto: MMC RTV SLO
Najprej je mislil, da bo šel na izmenjavo znotraj Španije, potem pa je kar malo debelo pogledal, ko so mu povedali, da gre v Slovenijo, o kateri ni vedel skoraj ničesar. Foto: MMC RTV SLO
Pozorno je prisluhnil zgodbi o Prešernu in Primičevi Juliji. Foto: MMC RTV SLO
Potem pa kot vsak turist fotografiral Prešernov kip. Foto: MMC RTV SLO
Ribas s prevajalko in direktorico doma Zimzelen ter vodjo projektov v domu. Foto: MMC RTV SLO
Kot je pojasnila Janežičeva, ima Ribas polne roke dela tudi s španskimi mediji, saj je v preteklih dneh opravil kar nekaj radijskih intervjujev. Tudi med današnjim obiskom v Ljubljani je odgovarjal na vprašanja španskega radia. Foto: MMC RTV SLO
Sprejem pri španski veleposlanici Anunciadi Fernández de Córdova. Foto: MMC RTV SLO

Za Ribasom, ki se danes vrača v rodno Španijo, je zelo pester teden. "Zelo mi je všeč, malo nagaja slabo vreme, a nič zato. Videl sem krasna mesta in pokrajino," je dejal ob obisku Ljubljane in dodal, da je tu precej manj poletno vreme kot v domači Španiji. Kot je povedala vodja projektov v centru starejših Zimzelen Diana Janežič, so mu bili zelo všeč Savinjska dolina in hribi. Z njim smo se srečali v Ljubljani, ko se je ravno odpravljal na obisk k španski veleposlanici, še prej pa je sredi Prešernovega trga prisluhnil zgodbi o Prešernu in Juliji, potem pa še prešerno ... zaplesal.

Kot je pojasnil izjemno zgovoren Ribas, ga je direktorica v domačem domu povabila, ali bi sodeloval v projektu. "Tam nas je 70 in jaz sem edini, ki je še zelo pokreten, sam grem ven, kadar želim. V nasprotju z drugimi ne potrebujem posebnega dovoljenja," pravi izjemno vitalen 82-letnik, ki je 41 let delal v tekstilni tovarni. Bil je poročen, a mu je žena umrla, hčerka pa je invalidna.

"V moji starosti si ne bi nikoli mislil, da bom obiskal Slovenijo. Mislil sem, da bom potoval po Španiji, nikoli pa, da bom šel na drug konec Evrope," je odgovoril na vprašanje, kako to, da se je odločil za izmenjavo. Kot je pojasnil, je najprej mislil, da bo šel na izmenjavo znotraj Španije, potem pa je kar malo debelo pogledal, ko so mu povedali, da gre v Slovenijo, o kateri ni vedel skoraj ničesar. Kot pravi, pa ga Slovenija spominja na Nemčijo, ki jo je nekoč obiskal.

Zelo dejaven teden v Sloveniji
"Pripravili smo mu raznolik program: imeli smo tečaj špansko-slovenskega jezika, peljali smo ga na izlet v Logarsko dolino, do slapa Rinke, organizirali smo tudi koktajlzabavo, na kateri smo zaplesali. Tudi balinal je, ker je napisal, da to rad počne. V soboto smo bili na izletu v Velenju in Šoštanju, danes smo v Ljubljani, jutri pa že odhaja," je razložila potek upokojenske izmenjave Janežičeva.

Preostali stanovalci so ga sprejeli z radovednostjo, sprva pa jih je skrbelo, kako se bodo pogovarjali z njim. "Pa smo kar nekako. Se je spoprijateljil z enim našim stanovalcem in sem ga vprašala, kako se pogovarjata. Pa je rekel: on govori špansko, jaz slovensko, pa malo mahava in kar veva, kaj hoče drugi povedati."

In kako poteka njegov vsakdanjik doma?
Ribas je zelo dejaven upokojenec, vsak dan hodi več ur, ima pa tudi zelo njemu ljubo rutino. "Vsakič po kosilu pospravim svoj krožnik in ga odnesem v kuhinjo. Potem se odpravim v bližnji bar, kjer priskočim na pomoč natakarjem. Želijo mi plačati, vendar ne želim plačila, tega ne delam zaradi denarja." Kot je še izdal v pogovoru, ne pije piva ne vina. Novembra bo tri leta, odkar ne zaužije nobenega alkohola, prej pa je občasno rad spil kakšen požirek dobrega viskija.

V Zimzelenu mu je zelo všeč in je zelo drugačen njegovemu. "Tam nima vsaka soba svoje kopalnice, temveč imamo skupne kopalnice v vsakem nadstropju, kjer nas je po 16. Imamo določen urnik prhanja: jaz se oprham ob torkih, četrtkih in sobotah," je opisal dom v Mataroju, kjer živi zadnja tri leta.

Najbolj všeč mu je bil London
V življenju je videl kar nekaj evropskih mest, najbolj pa mu je bil všeč London. "Vsi so bili zelo vljudni in spoštljivi in so nas kar nosili po rokah," je povedal. Na drugi strani pa so nanj najslabši vtis naredile Benetke. "Vse je bilo umazano, kar me je presenetilo. Ko smo šli z gondolo po mestu, sem pričakoval uglajenega in lepo oblečenega gondoljerja, ki bo zapel serenado, pa smo potem na koncu kar mi zapeli nekaj katalonskih pesmi."

Direktorica Zimzelena Andreja Štefan Bukovič pravi, da je koncept dela v njihovem domu sodelovanje v različnih projektih. "Da je dom odprt navzven, da se čim bolj vključujemo v okolje, tako da se LinkedAge ustreza v ta naš koncept in nismo niti pomišljali, da se ne bi vključili. Dodatna vrednost je, da so se v projekt vključile prostovoljke, dejavne upokojenke, tudi to doprinese k vitalnosti v širšem pomenu, ne le samo za nas v domu, ampak za širšo dolino."

LinkedAge - za mobilnost starejših
Izmenjava upokojenske sobe je bila prva mednarodna izmenjava, ki so jo izvedli v okviru projekta LinkedAge, ki je bil lani razglašen tudi za najpodjetniško idejo. LinkedAge ponuja dva sistema izmenjav starejših: eno je izmenjava med domovi za starejše, ko upokojenec iz enega doma zamenja sobo z upokojencem v drugem domu, kot je v primeru Jožice in Miquela, drugi pa je običajni najem sobe v upokojenskem domu. "Tako imamo zdaj upokojenski par iz Berlina, ki je za teden dni najel sobo v upokojenskem domu v Malagi. Ravno zdaj sta še tam," je pojasnila delovanje LinkedAgea Dijana Galijaševič.

V mrežo LinkedAge je za zdaj vključenih 94 upokojenskih domov, od tega jih je 30 iz Slovenije, vključeni pa so tudi domovi v Šrilanki, Indiji, Indoneziji in iz različnih evropskih držav. Kot je poudarila, je LinkedAge nastal ob prizadevanjih, da je treba zaradi demografskih sprememb starejšim omogočiti inovativne storitve.

Kako poteka?
"Dom se vključi v našo mrežo in v njem potem organiziramo predstavitev projekta. Potem se javijo tisti stanovalci doma, ki bi radi sodelovali v izmenjavi. Tako je recimo gospa Jožica prišla k vodji projektov v domu h gospe Diani in ji povedala, kdaj bi rada šla na izmenjavo, enako pa se je zgodilo tudi v upokojenskem domu v Mataroju," je pojasnila Galiješevičeva. To je bila prva mednarodna izmenjava, ki je naletela na izjemno velik odmev, ne le doma, temveč tudi v Španiji, znotraj Slovenije pa jih je potekalo že kar nekaj. Zdaj v poletnem času je predvsem zanimanje za upokojenske domove ob morju in v hribih, še dodaja.