Paula Hawkins se je rodila v Zimbabveju, kjer je tudi odraščala. V London se je preselila leta 1989, nato pa je 15 let delala kot novinarka. Svoje prve objave na področju leposlovja je podpisala s psevdonimom Amy Silver. Foto: AP
Paula Hawkins se je rodila v Zimbabveju, kjer je tudi odraščala. V London se je preselila leta 1989, nato pa je 15 let delala kot novinarka. Svoje prve objave na področju leposlovja je podpisala s psevdonimom Amy Silver. Foto: AP
Pri studiih DreamWorks so že zakupili pravice za filmsko priredbo. Foto: Založba

Po Gone Girl (Ni je več) je tu nov knjižni fenomen: The Girl on the Train (Dekle na vlaku), triler, s katerim je Paula Hawkins po prodajnih številkah zasenčila celo Da Vincijevo šifro.

Avtorica jezdi na ta hip izjemno močnem valu zanimanja za temačne drame, ki se odvijajo med štirimi zidovi, saj je njen roman o ženski, nagnjeni k popivanju, ki se usede na vlak in vidi nekaj, česar ne bi smela, na obeh straneh Atlantika velikanska uspešnica. V manj kot treh mesecih od izida so Dekle na vlaku prodali v skoraj dveh milijonih izvodov.

Trenutno je, piše Guardian, delo Hawkinsove najhitreje prodajana knjiga na Otoku, v prejšnjem tednu so jo prodali v večjem številu kot vseh naslednjih osem knjig na lestvici najbolje prodajanih trdih vezav. V tem formatu je z več kot 120.000 prodanimi izvodi v Veliki Britaniji že ena najbolje prodajanih od leta 2012, presegla je celo prodajo s Pulitzerjem nagrajenega epskega romana Donne Tartt The Goldfinch (Lišček), kmalu pa naj bi za sabo pustila še triler J. K. Rowling pod psevdonimom Robert Galbraith The Cuckoo's Calling (Klic kukavice).

Na velikanskem ameriškem trgu so prodajne številke seveda še večje, bližajo se pol milijona v trdi vezavi, skupaj z elektronskimi knjigami pa že krepko presegajo milijon. Knjiga je na prvem mestu New York Timesove lestvice "bestselerjev" že 11 tednov in je ena najhitreje prodajanih trdih vezav vseh časov.

"Nova Ni je več"
Roman se začne, ko si Rachel, vozačka z londonske železniške postaje Euston v predmestni Ashbury, po službi nameša džintonik. Kmalu je bralec posrkan v njeno obsedenost s parom, ki živi v eni od hiš, ki jih vsak dan gleda z vlaka – kar naenkrat o njunih življenjih ve več, kot bi si želela.

Knjiga, ki so jo že pred izidom napovedovali kot "novo Ni je več", je – kar zadeva prodajo v trdi vezavi – presegla celo Da Vincijevo šifro Dana Browna, gotovo tudi zaradi izjemnih kritik in ustnega izročila tako običajnih smrtnikov kot zvezdnikov – na primer Reese Witherspoon (morda se bo potegovala za katero od vlog v filmu, za katerega so si pravice že zagotovili pri studiih DreamWorks?) in pisateljskega zvezdnika Stephena Kinga. Pravijo, da gre za eno najbolj napetih knjig s koncem, kakršnega resnično nihče ne pričakuje.

Knjigo naj bi, čeprav je zelo angleška, odlikovale "univerzalne teme: radovednost in voajerizem ter zanimanje za življenja drugih, zavist, hrepenenje in domišljija, ki podivja med razmišljanjem o tem, kakšni so domovi, družine, razmerja in odnosi soljudi".